PoradyWlej je do smalcu i pamiętaj o ważnej zasadzie. Tylko tak uzyskasz idealny biały kolor

Wlej je do smalcu i pamiętaj o ważnej zasadzie. Tylko tak uzyskasz idealny biały kolor

Co zrobić, żeby smalec był idealnie biały? - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, żeby smalec był idealnie biały? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
11.10.2022 17:52

Smalec wspaniale smakuje na dużej kromce świeżego pieczywa. Niekiedy podajemy go również z dodatkiem kiszonego ogórka, czy cebulki. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić pyszny, biały smalec - poniżej zdradzamy jak go wykonać.

Domowy smalec to świetny pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Jego wyjątkowy smak oraz aromat zawdzięczamy obecności jabłka oraz cebuli. Ten wyjątkowy produkt zasmakuje całej twojej rodzinie.

Jak zrobić biały smalec?

Szklanka mleka - Pyszności; Foto: Canva.com
Szklanka mleka - Pyszności; Foto: Canva.com

Oprócz wyjątkowego smaku idealny smalec odznacza się również pięknym, białym kolorem. Dzięki temu produkt wspaniale się prezentuje. W związku z tym niektórzy często zadają sobie pytanie: Jak zrobić biały smalec?

Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj niewielki dodatek mleka. Składnik ten nie tylko nadaje smalcu pięknej barwy, ale również pozytywnie wpływa na jego konsystencję. Sprawia, że produkt staje się niezwykle kremowy.

Dodatkowo słoninę najlepiej wytapiać na bardzo małym ogniu. Dzięki temu uzyskamy idealnie biały smalec. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy produkt - poniżej podajemy jak go wykonać.

Przepis na domowy, idealny smalec

Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com
Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • 2 łyżki mleka
  • sól

Sposób przygotowania:

Słoninę pokrój w kostkę, a następnie przełóż ją do garnka. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez około pół godziny. W międzyczasie obierz cebulę oraz jabłko. Następnie pokrój je w drobną kostkę.

Gdy zauważysz, że słonina się stopiła - wrzuć do niej pokrojoną cebulę oraz jabłko. Wlej około 2 łyżki mleka i wszystko dokładnie wymieszaj. Niektórzy, aby nieco wzbogacić smak smalcu, dodają do niego przyprawy takie jak np. majeranek.

Na końcu zdejmij garnek z ognia. Smalec przelej do czystego naczynia i odstaw na jakiś czas, aż się ostudzi. Gotowy produkt wspaniale smakuje na kromce świeżego pieczywa z dodatkiem kiszonego ogórka. Od dzisiaj już wiesz, jak zrobić pyszny, biały smalec!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowy chleb na drożdżach krok po kroku. Pieczywo wspaniale sprawdzi się z dodatkiem domowego smalcu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także