PoradyZrób tak z ziemniakami do placków ziemniaczanych. Wyjdą najbardziej chrupiące na świecie

Zrób tak z ziemniakami do placków ziemniaczanych. Wyjdą najbardziej chrupiące na świecie

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Piotr Ogiński
Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Piotr Ogiński
21.10.2022 08:58

Placki ziemniaczane można uznać za przekąskę idealną. Są proste do zrobienia, wszyscy je lubią, można je podawać na słodko, wytrawnie, jak tylko chcemy. Kilka innych składników i placki ziemniaczane zmieniają się z przekąski w pełnowartościowy obiad. Każda z tych konfiguracji podania kończy się jednym, wspólnym morałem. Idealnie chrupiące placki ziemniaczane to przepis na ich sukces. Jak to osiągnąć?

Odpowiadając na te pytanie nie da się uniknąć przytoczenia truizmu. Placki ziemniaczane to przede wszystkim ziemniaki, a dopiero później reszta składników, łączenie, smażenie i tak dalej. Aby więc usmażyć idealne placki ziemniaczane, najpierw należy zapoznać się z trikiem, który pozwoli nam wybrać dobre jakościowo kartofle.

Jakie ziemniaki wybrać do placków?

Być może wpadło ci kiedyś w ucho, że ziemniaki mają określone typy kulinarne. Rozróżniamy typy A, B, C, AB i BC. Różnią się one od siebie twardością, mączystością i wilgotnością.

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Do placków ziemniaczanych najlepiej nadadzą się ziemniaki typu C lub BC. Zawierają one w sobie większe ilości skrobi od pozostałych typów, są mniej wilgotne a bardziej sypkie. Wybranie odpowiedniego typu ziemniaka to jeden z czynników, które pozwolą nam osiągnąć tak pożądaną przez wszystkich chrupkość.

Jak poznać ziemniaki typu BC lub C?

Jeśli kupujesz ziemniaki w opakowaniu, ich typ powinien być na nim wyszczególniony. Ale co jeśli kartofle bierzesz z warzywniaka, albo prosto od rolnika? Istnieje bardzo ciekawy sposób na samodzielne określenie ich typu.

Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i delikatnie potrzeć o siebie obie połowy. Jeśli zobaczysz, że w miejscu tarcia zaczyna wytrącać się skrobia, to znaczy, że trafiłaś idealnie. Te ziemniaki są wystarczająco mączyste, by użyć ich do placków.

Kolejny trik, który sprawi, że placki będą idealnie chrupiące

Kiedy już zetrzesz kartofle na tarce (użyj do tego grubych oczek), oprósz je solą, wymieszaj i odstaw na 2 minuty. Następnie odciśnij starte ziemniaki na sitku położonym na misce. Sól spowoduje, że puszczą całą zbędną wodę.

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Idealnie chrupiące placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Nie wylewaj jej jednak zbyt pochopnie. Po chwili na dnie miski, do której odlałaś wodę, zbierze się czysta skrobia. Dodaj ją z powrotem do ziemniaków. To zapewni chrupkość nie z tej ziemi!

A może nie ziemniaczane, a twarogowe placki? Przepis na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także