in

Oto jak przygotować idealny czerwony barszcz na Wigilię. Przyda się woda z ogórków kiszonych

Bez czego nie sposób wyobrazić sobie wigilijnej wieczerzy? Oczywiście bez pysznego i tradycyjnego czerwonego barszczu 😉

I już za chwilę podzielę się z Tobą kilkoma cennymi wskazówkami, dzięki którym przygotujesz perfekcyjne danie.

#1 Odpowiednie buraki

Podstawą barszczu czerwonego są buraki, dlatego przygotowując wigilijną wieczerzę, zadbaj o odpowiednie warzywa. Ważne, aby zakupione buraki były podłużne i średniej wielkości – są najbardziej soczyste. Zwróć również uwagę na ich kolor (powinien być jednolity i bardzo intensywny) oraz skórkę (powinna być cienka).

A skoro już o burakach mowa, to pamiętaj, że nie możesz ich przegotować. Podczas robienia czerwonego barszczu, powinny być lekko twarde.

#2 Dobrze dobrane przyprawy

W idealnym barszczu powinnny znaleźć się: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Nie zaszkodzi również obecność kminku oraz lubczyku.

#3 Zakwaszenie barszczu

Jeśli lubisz, kiedy Twój barszcz ma wyrazisty i kwaskowaty smak, koniecznie dodaj do niego wodę z ogórków kiszonych.

#4 Intensywny, czerwony kolor

Podczas gotowania wigilijnego barszczu, zauważyłaś, że stracił swój kolor? Wszystko da się uratować. Po prostu dodaj do zupy jedną z propozycji: świeży sok z buraków, ocet balsamiczny, czy też sok z cytryny.

#5 Zabielony barszcz

Wiem, że w wielu domach barszcz się zabiela. Jeśli więc chcesz przygotować zupę właśnie w takiej postaci, dodaj do gotującego się wywaru śmietankę, jogurt, mleko, bądź kefir.

I na koniec mała ciekawostka 😉 Czy wiesz, że najstarszy przepis na tradycyjny barszcz czerwony pochodzi z XVI wieku?