PrzepisIdealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła

Idealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności
Ewa
21.11.2022 11:33, aktualizacja: 19.03.2024 11:04

Idealny dewolaj według Magdy Gessler powinien apetycznie trysnąć masłem. Dziś mamy dla Ciebie przepis, z którym przygotujesz kotleta idealnego.

Jak przygotować dewolaje?

Dewolaje to klasyka polskiej kuchni, która bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, to najchętniej sięgamy po sprawdzony, tradycyjny przepis z dodatkiem masła. Przygotowanie odpowiedniego kotleta to jeden z testów, jakie przeprowadza Magda Gessler w odwiedzanych przez siebie restauracjach. Panierka powinna być chrupiącą, mięso odpowiednio wysmażone, a po przekrojeniu musi wytrysnąć odpowiednia ilość masła. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis, z którym przygotujesz idealne dewolaje. Śmiało możesz podać je nawet Magdzie Gessler.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idealny dewolaj

Składniki:

           
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól/pieprz
  • 30 g masła
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpadać i pryskać. Rozbitego kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Na środku umieść kawałek masła i sporą ilość świeżego koperku.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Następnie zawiń dewolaja i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie rozwinie się w trakcie smażenia.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Mięso obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą porcję klarowanego masła i wrzuć dewolaje. Smaż z każdej strony na niedużym ogniu, aż kotlety się zarumienią.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Nasze idealne dewolaje są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami: frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij również o porcji warzyw w postaci pysznej surówki. Po przekrojeniu z naszych kotletów wypłynie gorące masełko wraz z koperkiem. Na sam widok cieknie ślinka.

Smacznego!

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także