PrzepisObiadJak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!

Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!

Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!
Frania
23.11.2018 13:21

Uwielbiam kurczaka i lubię przygotowywać na różne sposoby. I skoro już o tym mowa, od zawsze miałam problem z przygotowaniem soczystej piersi z kurczaka.

Sytuacja ta zmieniła się ostatnio, kiedy natrafiłam w sieci na genialny przepis! Musisz go koniecznie poznać ?

Będziesz potrzebować:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papier do pieczenia
  • kilka plastrów cytryny
Obraz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego oliwę z oliwek oraz masło, dzięki czemu kurczak nie będzie przywierał.
  3. Czas na przygotowanie kurczaka. Odetnij wszystkie chrząstki i skrop go delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapomnij doprawić mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Oczywiście na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy.
  4. Ułóż piersi z kurczaka w naczyniu. Pamiętaj, aby zachować pomiędzy filetami odstępy.
  5. Dodaj plastry cytryny.
  6. Na papierze do pieczenia rozsmaruj masło. Następnie przykryj dokładnie filety z kurczaka (strona z masłem powinna przywierać do kurczaka).
  7. Wstaw do piekarnika i piecz do chwili, aż kurczak będzie jednolicie upieczony. Po 20 minutach sprawdź temperaturę kurczaka, która powinna wynosić 80 stopni Celsjusza. Zwykle proces ten trwa od 30 do 40 minut.
  8. Podawaj kurczaka natychmiast. Możesz również przechowywać go w lodówce do 7 dni.
Daj znać co myślisz o tym przepisie!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także