Schabowy Karola Okrasy zachwyca jak żaden inny. Kucharz zdradził swoje sekrety

Karol Okrasa zdradza, jak przygotować idealnego schabowego krok po kroku. - Pyszności; Foto: instagram.com/karol.okrasa ; canva.com

Chrupiący z zewnątrz, a soczysty w środku. Taki właśnie jest idealny kotlet schabowy. Karol Okrasa zdradza nam jak przygotować tę potrawę krok po kroku. Zachwycisz całą swoją rodzinę! Schabowy Karola Okrasy to prawdziwe mistrzostwo!

Najlepszy kotlet schabowy

Schabowy Karola Okrasy

Schabowy Karola Okrasy – Pyszności

Kotlet schabowy to wyjątkowe danie obiadowe. Jednak nie zawsze wychodzi nam idealnie. Często jest twardy bądź suchy. W takiej sytuacji nic już raczej go nie uratuje. Jak w takim razie prawidłowo przygotować to tradycyjne, polskie danie? Z pomocą przychodzi Karol Okrasa.

Karol Okrasa podzielił się z nami rewelacyjnym przepisem na kotlet schabowy. Jest on wyjątkowy w smaku, kruchy i soczysty. Poniżej opisujemy jak go zrobić.

Przepis na kotlet schabowy Karola Okrasy

Schabowy Karola Okrasy – Pyszności; Foto: canva.com

Kotlet schabowy według Karola Okrasy zachwyci wszystkich fanów tego tradycyjnego dania. Potrawa idealnie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, czy miodowej kapusty. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • 0,5 kg schabu wieprzowego w plastrach
  • ok. 100 g smalcu
  • 200g bułki tartej
  • 3 łyżki stołowe mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania kotletów schabowych:

  1. Plastry schabu owiń folią do żywności. Następnie połóż je na desce. Rozbij mięso za pomocą tłuczka. Grubość schabu nie powinna wynosić więcej niż 1 cm. Dzięki temu kotlet szybko się usmaży i będzie wyjątkowo soczysty.
  2. W kolejnym kroku dopraw schab z obu stron. Użyj tylko pieprzu i soli. Następnie przełóż mięso na talerz. Układaj plastry jeden na drugim. Odłóż mięso na kilka minut. Ważne jest, aby mięso przebywało w temperaturze pokojowej.
  3. Plastry schabu obtocz z dwóch stron w mące. Następnie zamocz go w lekko roztrzepanych jajkach i obtocz w bułce tartej – te dwie czynności powtórz jeszcze raz. Dzięki temu panierka na pewno nie odklei się od mięsa.
  4. Na patelni rozgrzej smalec. Mięso smaż z każdej strony na średnim ogniu. Gotowy kotlet schabowy odznacza się pięknym, złotym kolorem. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 8 przepisów na obiad ze schabu krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×