PoradyIle soli dodać do rosołu? Istnieje jedna, złota zasada znana od pokoleń

Ile soli dodać do rosołu? Istnieje jedna, złota zasada znana od pokoleń

Ile soli dodać do rosołu - Pyszności / Źródło: canva.com
Ile soli dodać do rosołu - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
18.06.2022 10:08

Chcesz przygotować idealny rosół? Taki, który nie będzie ani za mdły, ani za słony. Dzisiaj zdradzimy ile soli dodać do rosołu. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę.

Rosół popularne danie obiadowe

Rosol - Pyszności / Źródło: canva.com
Rosol - Pyszności / Źródło: canva.com

Rosół to popularne polskie danie obiadowe. Wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że potrawa ta bardzo często gości na naszych stołach. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo ją przyprawić.

Ile soli dodać do rosołu?

Sól - Pyszności / Źródło: canva.com
Sól - Pyszności / Źródło: canva.com

Przesolony rosół to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Niestety nie zdarza się to rzadko. Powodem tego zazwyczaj jest dodawanie soli 'na oko'. W konsekwencji nasza zupa jest za słona. Nie tylko tracimy w ten sposób czas, ale i dobre składniki.

Ażeby nie przesolić rosołu, należy dodać 2 łyżki stołowe soli kuchennej na 5 litrów zupy. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie ani mdła, ani słona. Warto zapamiętać te proporcje. Goście będą zachwyceni rosołem!

Należy jednak zaznaczyć, że dla fanów słonych potraw, zupa może potrzebować więcej soli. W takiej sytuacji najlepiej spróbować zupy i stopniowo ją solić. Dzięki temu uzyskamy idealny smak rosołu. Pamiętajmy, aby nie wrzucać na raz dużej ilości soli! W ten sposób bardzo łatwo możemy przesolić potrawę.

Sól najlepiej dodać pod koniec gotowania. Dzięki temu zachowamy w zupie głęboki smak warzyw i mięsa. Polecamy stosować sól morską drobnoziarnistą.

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić, jeśli dodamy za dużo soli do rosołu? Czy możemy uratować zupę? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów. Jednym z nich jest dodanie do gotującej się zupy, obranego ziemniaka. Warzywo pochłonie nadwyżkę soli z płynu. Gdy ziemniak się ugotuje, należy go wyjąć i wyrzucić.

Jeśli nie masz pod ręką ziemniaka, użyj połówki jabłka. Wrzuć go do gotującej się zupy i wyjmij po paru minutach. W ten sposób twój rosół odzyska swój rewelacyjny smak!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę pomidorową w formie kremu krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także