Głodowa stawka na żywienie w polskich szpitalach. Tak źle jeszcze nie było
Ile szpitale dostają na żywienie pacjentów? Dlaczego dania i porcje są poniżej oczekiwań? Na szpitalnych ścianach widnieją plakaty informujące o zdrowej diecie, coraz więcej lekarzy kieruje pacjentów do odpowiednich dietetyków. Niestety, już na oddziałach nie jest tak kolorowo.
Jedzenie w szpitalach – kto decyduje o posiłkach?
Od wielu lat w całej Polsce pojawiają się pełne oburzenia zdjęcia szpitalnego jedzenia. Posiłki na oddziałach są często niezbilansowane, składają się ze złej jakości produktów, a na ich widok dietetycy po prostu załamują ręce. Oczywiście, nie wszędzie jest źle i są placówki, którym zależy na tym, żeby podawać pacjentom pełnowartościowe posiłki.
Odpowiednia regeneracja to podstawa, a żywienie jest jej ważnym elementem. Nikt więc nie podaje w wątpliwość tego, że posiłki w szpitalach powinny mieć odpowiednią jakość.
Ile szpitale stracą na inflacji?
Miniony rok zapisał się w historii gospodarczej Polski jako rok rekordowego wzrostu inflacji. Główny Urząd Statystyczny podał, że wskaźnik ten wyniósł 8,6% w ujęciu rok do roku, choć w wielu przypadkach wzrost ten był zdecydowanie wyższy. Tyczy się to przede wszystkim żywności, która drożeje w szalejącym tempie.
Stawki żywieniowe w szpitalu. Ile szpitale wydają na obiad dla pacjenta?
Stawka żywnościowa w szpitalach nie należy do najwyższych. Na dzienne wyżywienie pacjenta ochrona zdrowia przeznacza średnio 6-7 zł. Powiedzieć, że jest to dramatycznie niska stawka, to jak nic nie powiedzieć. Stworzenie w tym zakresie posiłków na cały dzień (śniadanie, obiad i kolacja) jest praktycznie niemożliwe. Szpitale często decydują się na zatrudnienie zewnętrznych film cateringowych. Najczęściej skutkuje to jeszcze gorszym jedzeniem, bo wygrywa nie najlepsza, a najtańsza firma.
Drożyzna spowodowana rekordową inflacją pogrąży szpitale, w których już bez tego było dramatycznie. W sieci krąży pełno zdjęć posiłków, które otrzymali schorowani pacjenci i kobiety po porodzie. Są to posiłki bardzo dalekie od pełnowartościowych dań.
Dietetycy krytykują jedzenie w szpitalach
Dietetycy są jednogłośni: nie ma możliwości serwowania pełnowartościowych posiłków za mniej niż 25 zł na osobę. W 2020 roku Sieć Obywatelka Watchdog Polska zebrała dane z ponad 500 placówek szpitalnych w całym kraju. Wynik był jasny: średnia stawka to 7 zł na osobę.