Impreza w stylu PRL: przepis na tatara, meduzę, śledzika po japońsku i inne pyszności

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Impreza w stylu PRL to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Nie może zabraknąć na niej kultowych przysmaków z dawnych lat, które nawet dziś smakują pysznie.

Wiele osób czasy PRL wspomina z pewną nutą sentymentu, jako lata młodości i beztroski. Dla młodszego pokolenia to ciekawe i nieco odległe kulturowo czasy. Impreza w stylu PRL przybliży kawałek historii przez dobrą zabawę. A czym byłaby prywatka bez pysznego jedzenia? Dziś postawiliśmy na smaki, które znamy i kochamy od lat. Wiele z nich jest starsze od nas!

Przepisy krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Impreza w stylu PRL- składniki na potrawy

Galaretki:
6 porcji
2 nóżki wieprzowe
1 golonka wieprzowa
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
5-6 liści laurowych
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki soli
1 łyżka pieprzu

Śledzie po japońsku:
6 porcji
400 g groszku konserwowego
4 ogórki konserwowe
1/2 cebuli
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3 filety śledzi w oleju
3 jajka – ugotowane
1/2 łyżeczko słodkiej papryki

Tatar:
1 porcja
200 g polędwicy wołowej – posiekanej
1 łyżeczka Maggi
1 łyżka oliwy
1/3 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony
1 żółtko
sól/pieprz do smaku

Krem sułtański:
2 porcje
1/3 szkl. rodzynek sułtańskich
40 ml rumu
500 m śmietanki 30%
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
kilka bezików

Chleb ze smalcem:
1/2 chleba wiejskiego
250 g smalcu ze skwarkami
5 ogórków kiszonych

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Przepis na śledzie po japońsku

Do miski przesyp groszek konserwowy i dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dorzuć majonez, dopraw całość pieprzem i dokładnie wymieszaj. Śledzie w oleju odsącz, przetnij na dwa długie paski i owiń nimi ugotowane jajko.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Na duży talerz wyłóż przygotowaną mieszankę z groszkiem. Na górze ułóż jajka owinięte śledziem. Posyp całość papryką słodką oraz szczypiorkiem.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Tatar jak za dawnych lat

Do miski przełóż mięso mielone (koniecznie wołowe) i dodaj do niego oliwę, magi w płynie, sól i pieprz. Przy pomocy rąk wyrób mięso. Chociaż maggi nie jest zaliczana do najzdrowszych przykład, to w czasach PRL lało się ją na potęgę, również do tatarów. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Z mięsa uformuj kulę i zrób wgłębienie na żółtko. Tatar umieść na talerzy i ułóż obok niego dodatki: drobno posiekaną cebulkę i ogórek kiszony. Do kieliszka wbij żółtko i gotowe.

Tatar z PRL- Pyszności

Prosty chleb ze smalcem- impreza w stylu PRL

Kolejną przystawką, której przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil jest prosty chleb ze smalcem. Świeże pieczywo posmaruj smalcem ze skwarkami, dodaj ogórka kiszonego. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Krem sułtański- przepis

Czas na coś słodkiego. Kultowy krem sułtański to prosty deser jak za dawnych lat. Rodzynki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i dodaj rum. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Pamiętaj, żeby była dobrze schłodzona, bo w przeciwnym wypadku może się nie udać.  Dodaj do niej cukier puder i wymieszaj.
Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj odsączone rodzynki sułtańskie, do drugiej kakao.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Kremy przełóż do salaterek, układając je naprzemiennie w naczyniu. Udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami. I gotowe- kultowy deser aż prosi się o zjedzenie.

Krem sułtański- Pyszności

Przepis na galaretę- impreza w stylu PRL

Golonkę i nóżki wieprzowe przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę od zagotowania. Następnie dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i pietruszki. Dodaj również seler i opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Dzięki temu mięso będzie odpowiednio miękkie.

Impreza w stylu PRL- Pyszności

Wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj ubite białka i wymieszaj. Przy pomocy sitka usuń pozostałe białka z powierzchni. Na dnie przezroczystych naczyń ułóż natkę pietruszki, plasterki marchewki i kawałki mięsa. Całość zalej przygotowanym wywarem i odstaw do lodówki, żeby galareta stężała. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia. Możesz dodać do niej lornetę 😉

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×