PrzepisImprezowy tort z tuńczykiem na solonych krakersach. Najlepsza sałatka warstwowa, jaką jedliśmy

Imprezowy tort z tuńczykiem na solonych krakersach. Najlepsza sałatka warstwowa, jaką jedliśmy

Imprezowy tort z tuńczykiem na solonych krakersach. Najlepsza sałatka warstwowa, jaką jedliśmy
Ewa
10.09.2022 16:59, aktualizacja: 15.09.2023 15:48

Imprezowy hit, którym zaskoczysz swoich bliskich! Warstwowa sałatka z tuńczykiem na solonych krakersach z jajkami, serem i majonezem wygląda jak pyszny tort, który fani słonych rzeczy pokochają od pierwszego kęsa.

Tort na słono

Torty kojarzą nam się najczęściej ze słodkimi wypiekami na biszkoptach, którymi zajadamy się podczas urodzin czy też ślubów. Dziś jednak przygotowaliśmy warstwową sałatkę, która swoim wyglądam przypomina pyszne ciasto. Jednak zamiast dżemu, bitej śmietany i owoców skrywa tuńczyka, majonez i jajka. Jeśli szukasz pomysłu na efektowną i przede wszystkim smaczną sałatkę, to ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 18 słonych krakersów
  • 160 g tuńczyka w oleju
  • 4 jajka - ugotowane100 g sera żółtego
  • 300 g majonezu
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Przygotuj deskę lub płaski talerz, na którym znajdować będzie się sałatka. Spodnią część krakersów posmaruj odrobiną majonezu i "przyklej" do deski.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z dwoma łyżkami majonezu i jogurtem naturalnym. Dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Tuńczyka odsącz z oleju, przełóż do miski i wymieszaj z łyżką majonezu, słodką papryką oraz pieprzem. Jajka podziel na białka oraz żółtka i zetrzyj na tarce. Do białej dodaj po łyżce majonezu oraz jogurtu, dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Na solone krakersy wyłóż pierwszą warstwę- białka jaj z majonezem i jogurtem. Rozprowadź równomiernie po powierzchni i ułóż na jajecznej masie kolejną warstwę solonych ciastek.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Następnie rozsmaruj masę z tuńczykiem i ponownie ułóż warstwę z krakersów.

Sałatka warstwowa- Pyszności
Sałatka warstwowa- Pyszności

Ponownie zrób warstwę z białek jaj i posyp ją startymi żółtkami oraz szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W tym czasie krakersy zmiękną, a smaki przenikną się.

Obraz

Po tym czasie nasz placek z tuńczykiem jest już gotowy. Krój go na kawałki tak, jak kroiłbyś ciasto. Ten prosty przepis to dowód na to, że nawet prostą sałatkę można podać w efektowny sposób.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także