PrzepisPrzekąskiPokroiła jabłko na talarki, obtoczyła w przyprawach i położyła na patelni. W 10 min powstało coś pysznego!

Pokroiła jabłko na talarki, obtoczyła w przyprawach i położyła na patelni. W 10 min powstało coś pysznego!

Pokroiła jabłko na talarki, obtoczyła w przyprawach i położyła na patelni. W 10 min powstało coś pysznego!
Frania
01.06.2015 15:16, aktualizacja: 17.05.2017 15:14

Niektóre przepisy są zbyt dobre, aby były prawdziwe. W tym przypadku trafiliśmy na coś przepysznego i w dodatku łatwego do wykonania. Jabłkowe krążki, bo o nich mowa, idealnie sprawdzą się jako deser i słodkie drugie śniadanie. Tak między nami to mogłabym jeść je przez cały dzień. Koniecznie musisz ich spróbować!

Składniki:

- 4 duże jabłka

- trochę oleju do smażenia

- 120 g mąki

- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru

- ¼ łyżeczki soli

- szczypta cynamonu

- 1 duże jajko

- 250 ml maślanki

Do posypania:

- 70 g cukru

- 2 łyżki cynamonu

Przepis jest naprawdę bardzo prosty.

Obraz

Potrzebujesz 3 miseczki. W pierwszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i szczyptę cynamonu. W drugiej misce jajko i maślankę. W trzeciej misce wymieszaj cukier z mielonym cynamonem i odstaw tę mieszankę na bok.

Obraz

Następnie jabłka należy pokroić w plastry - grubość ok. 5 mm. Środek należy usunąć za pomocą specjalnej foremki do wykrawania ciastek lub za pomocą innego alternatywnego kuchennego narzędzia. Może to być także nóż.

Obraz

Kolejny krok to rozgrzanie patelni. Nalej na nią kilka kropel oleju i zabieraj się do działania. Jabłkowe krążki najpierw należy obtoczyć w misce z suchymi składnikami, a następnie w drugim naczyniu. Później połóż je na patelni i smaż po obu stronach. Pamiętaj, żeby krążki odpowiednio się zarumieniły.

Obraz

Gdy ściągniesz te małe cuda z patelni, włóż je do trzeciej miski i powoli je obtaczaj. Następnie wyciągnij na papier i pozwól im ostygnąć.

Obraz

Voila! Przepyszne pierścienie, które podbiją Twoje serce i... podniebienie!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także