Pokroiła jabłko na talarki, obtoczyła w przyprawach i położyła na patelni. W 10 min powstało coś pysznego!

Jabłkowe krążki, bo o nich mowa, idealnie sprawdzą się jako deser i słodkie drugie śniadanie. Tak między nami to mogłabym jeść je przez cały dzień. Koniecznie musisz ich spróbować!

Składniki:

– 4 duże jabłka

– trochę oleju do smażenia

– 120 g mąki

– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru

– ¼ łyżeczki soli

– szczypta cynamonu

– 1 duże jajko

– 250 ml maślanki

Do posypania:

– 70 g cukru

– 2 łyżki cynamonu

Przepis jest naprawdę bardzo prosty.

1

Potrzebujesz 3 miseczki. W pierwszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i szczyptę cynamonu. W drugiej misce jajko i maślankę. W trzeciej misce wymieszaj cukier z mielonym cynamonem i odstaw tę mieszankę na bok.

2

Następnie jabłka należy pokroić w plastry – grubość ok. 5 mm. Środek należy usunąć za pomocą specjalnej foremki do wykrawania ciastek lub za pomocą innego alternatywnego kuchennego narzędzia. Może to być także nóż.

3

Kolejny krok to rozgrzanie patelni. Nalej na nią kilka kropel oleju i zabieraj się do działania. Jabłkowe krążki najpierw należy obtoczyć w misce z suchymi składnikami, a następnie w drugim naczyniu. Później połóż je na patelni i smaż po obu stronach. Pamiętaj, żeby krążki odpowiednio się zarumieniły.

4

Gdy ściągniesz te małe cuda z patelni, włóż je do trzeciej miski i powoli je obtaczaj. Następnie wyciągnij na papier i pozwól im ostygnąć.

5

Voila! Przepyszne pierścienie, które podbiją Twoje serce i… podniebienie!

6


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×