NewsyJesienny przysmak ze światowych stolic dostępny również w Polsce! Jak go przyrządzić?

Jesienny przysmak ze światowych stolic dostępny również w Polsce! Jak go przyrządzić?

Jesienny przysmak ze światowych stolic dostępny również w Polsce! Jak go przyrządzić?
Ewa
22.09.2020 11:21, aktualizacja: 22.09.2020 12:38

O tym, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią- wiedzą wszyscy. Jadalne kasztany dawniej były trudno dostępne w Polsce, ale coraz częściej możesz znaleźć je na sklepowych półkach? Jak smakują i jak je przyrządzić?

Kolebką kasztanów jadalnych jest Rzym

Jadalne kasztany różnią się od tych, które możemy znaleźć w naszych parkach. Uznawano je za całkiem niezły afrodyzjak, a starożytni Rzymianie uznawali je za pożywienie, które zapewniało "dobrostan fizyczny".

Gdzie ich szukać?

Uprawy jadalnych kasztanów obejmują głównie basen Morza Śródziemnomorskiego, Azję i Kaukaz. Panujący w Polsce klimat sprawia, że nie są łatwe w uprawie, jednak plantacje można znaleźć na Pomorzu Zachodnim i Śląsku.
Na szczęście coraz więcej supermarketów, takich jak Lidl czy Biedronka, wprowadza do swojej oferty jadalne kasztany. Jeśli zobaczysz na sklepowej półce- zaufaj nam i kup!

Jak przyrządzić jadalne kasztany?

Obraz

Sposobów jest kilka i każdy z nas ma swój ulubiony.

Możesz je ugotować: włóż je do garnka i zalej dużą ilością wody. Dodaj 2 łyżeczki soli i opcjonalnie liścia laurowego. Gotuj przez 40 minut. Jeśli kasztany nie są świeże- wydłuż czas gotowania.
Sprawdź, czy są już miękkie. Zostaw na kilka minut w zimnej wodzie, żeby ostygły. Zdejmij z nich łupinę i ściągnij błonkę i zjadaj ze smakiem.

Spróbuj je także upiec: umyj, osusz i ponacinaj skórkę kasztanów z wypukłej strony, dzięki czemu łatwiej będą się obierały. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Lekko je przestudź i zjedz jeszcze ciepłe- takie smakują najlepiej :)

Obraz

Świetnie smakują również prażone na patelni. Wystarczy 10 minut smażenia pod przykryciem i gotowe!

Obraz

Kasztany to samo zdrowie!

Jadalne kasztany zawierają sporo witaminy C, A i witamin z grupy B. W medycynie naturalnej wykorzystuje się je do obniżenia ciśnienia oraz naturalnego wspomagania odporności i układu nerwowego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także