Jadalne kwiaty podbijają internet. Piękną dekorację możesz wyhodować w swoim domu

Je się nie tylko ustami, jedzą też nasze oczy. Piękna prezentacja talerza może pobudzić w nas apetyt i wzbudzić zachwyt wśród gości. Nie musi to być pracochłonne. Idealnym elementem dekoracji będą…jadalne kwiaty, które możesz wyhodować również w domu.

Nie stosuj nawozu
Część jadalnych roślin możesz wyhodować nawet w doniczce, niektóre potrzebują trochę więcej miejsca w ogrodzie. Mając swoje własne kwiatki jesteśmy zawsze pewni ich pochodzenia oraz hodowli. Nigdy nie kupuj kwiatów z kwiaciarni: w celu idealnego wyglądu bukietów są intensywnie nawożone i opryskiwane.
Zacznij hodowlę w domu. Kup dobrej jakości nasiona, ziemię i pobaw się w ogrodnika. Pamiętaj, żeby nie stosować żadnych chemicznych nawozów.


#1 Nagietek lekarski


Złociste płatki tego kwiatu idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów. Nada im piękny kolor! Na dodatek jest bardzo zdrowy: działa jak antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami i substancjami toksycznymi, bogaty w wit. C, magnez i sole mineralne.
Nagietek lubi miejsca ciepłe i mocno nasłonecznione, nie potrzebuje silnego podlewania i dobrze radzi sobie z suszą.

#2 Nasturcja


Bardzo łatwo wyhodujesz ją w doniczce na balkonie. Pięknie pachnie i na dodatek jej kwiaty są jadalne. Mają pieprzny, ostry smak, jak skrzyżowanie rzeżuchy i rzodkiewki. Sprawdzą się świetnie w sałatce.



#3 Stokrotka pospolita
Male kwiatki możesz dodać całe. Z większych oberwij białe listki i dodaj do sałatki. Nie są wymagające, możesz hodować je zarówno w doniczce jak i na trawniku.
Będą pięknym dodatkiem do deserów.



#4 Bratki i fiołki


Mają słodki, trawiasty/zielony smak. Występują w szerokiej gamie kolorów, więc z ich pomocą wyczarujesz cudowny talerz ciasteczek, lizaków, lodów i sałatek.

#5 Lawenda
Piękny element dekoracyjny, zarówno dla domu jak i dla jedzenia. Posadź ją w słonecznym, przewiewnym miejscu i zadbaj, by ziemia w doniczce nie była zbyt wilgotna.
Mają charakterystyczny kwiatowy smak z nutą rozmarynu i mięty. Używaj oszczędnie do słodkich potraw. Lawendowy sernik to coś, co koniecznie musisz spróbować.

#6 Róża
.Intensywność smaku zależy od rodzaju, koloru i warunków glebowych. Im ciemniejsze płatki, tym wyraźniejszy smak. Wszystkie róże są jadalne, ale przed spożyciem usuń białą, gorzką część płatków.

#7 Hibiskus
Jest rośliną łatwą w pielęgnacji, ale wrażliwą na zalanie korzeni, więc hodując go w domu nie pozwól, żeby korzenie stały w wodzie.
Hibiskus najbardziej jest nam znany z herbat. Kwiat można jeść prosto z rośliny, ale zwykle używa się go właśnie do herbaty, przekąsek, dżemu lub sałatek.

Komentarze