Nieziemsko puszysta jajecznica od Magdy Gessler

Jajka, lubimy je w każdej postaci.  Jeśli nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem, wypróbuj ten przepis na jajecznice od Magdy Gessler. Jajecznica to klasyczne danie na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Natomiast ten przepis na pewno Cię zaskoczy. 

Jajecznica Magdy Gessler zajmie Ci nieco więcej czasu niż tradycyjna. Nie jest to jednak czas stracony. Jajka świetnie współgrają z pieczarkami i cebulką. Warto spróbować jej chociaż raz i zachwycić się jej delikatnością i smakiem.

Zobacz również najgorsze błędy, jakie można popełnić podczas przygotowywania jajecznicy.

Jajecznica – Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz i szczypta kurkumy

Sposób przygotowanie jajecznicy:

Pieczarki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni tłuszcz do smażenia, w tym przypadku będzie to masło. Wrzuć posiekaną cebulkę, a potem dodaj pieczarki. Całość chwilę podsmaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Teraz czas na jajka. Często popełniamy ten błąd i wbijamy je od razu na patelnie. Jajka umieść w misce, dodaj śmietanę i wszystko energicznie wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowaną masę jajeczną umieść na patelni. Dodaj sól, pieprz i kurkumę. Pamiętaj, by nigdy nie smażyć jajecznicy na dużym ogniu. W przeciwnym razie potrawa będzie twarda i sucha. Poza tym tak wysoka temperatura sprzyja przypaleniu się jajecznicy. Najlepiej smaż jajka na małym ogniu. Mała podpowiedź: jeśli nie masz pieczarek, możesz skorzystać z innych grzybów. Do jajecznicy pasują kurki lub inne grzyby. Można wykorzystać też mrożone.

Jajecznica Magdy Gessler- Pyszności; Foto: Canva.com

Jakość jajek według Magdy Gessler

Magda Gessler stawia na jakość produktu. My również. Dlatego zachęcamy do tego, by sięgnąć po jajka od szczęśliwej kury. Dobre jajka to cenny produkt. Najlepsze są te wiejskie, od gospodarza posiadającego właśnie takie kury. Jeśli masz możliwość kupienie jajek od osoby, której kury mogą biegać po podwórku, to nie zastanawiaj się. Jest to naprawdę dobry produkt. Zaopatrz się w takie jajka. Będą najlepsza baza do Twojej jajecznicy.

 

Zobacz na naszym kanale jak przygotować jajecznicę z papryką i parówkami krok po kroku. 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×