PoradyZdradziła genialny trik na jajecznicę. Prawie nikt go nie zna, a szkoda

Zdradziła genialny trik na jajecznicę. Prawie nikt go nie zna, a szkoda

Jajecznica - Pyszności; foto: Canva oraz TikTok: natasza.sk
Jajecznica - Pyszności; foto: Canva oraz TikTok: natasza.sk
10.03.2023 18:47

Tiktokerka pokazała sposób, dzięki któremu jajecznica będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale również doskonale smakować. Cały trik polega nie na jakimś tajemniczym dodatku, lecz technice smażenia.

Jajecznica od lat nie daje zepchnąć się z podium najbardziej popularnych śniadań Polaków. Teraz, gdy świeże i dobrej jakości jajka są ogólnodostępne, moglibyśmy raczyć się tym daniem choćby codziennie. Gdyby tylko nie te zalecenia do ich spożycia...

Każdy ma swój patent na jajecznicę

Jajecznica - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica - Pyszności; foto: Canva

Jajecznica tylko z pozoru jest posiłkiem, co do którego przygotowania nie potrzeba znajomości żadnych kulinarnych reguł i technik. Tak oczywiście może być, ale nie tylko nie będzie wtedy smakowała tak, jak powinna, ale możemy sobie po prostu zaszkodzić.

Dlatego zarówno profesjonalni kucharze, jak i kulinarni, internetowi doradcy, co jakiś udzielają nam coraz to nowszych podpowiedzi co do przygotowania jajecznicy. Gordon Ramsay, na ten przykład, poleca dodawać do niej łyżkę śmietany. Podobnej zasadzie hołduje Magda Gessler, chociaż ona proponuje dorzucić jeszcze do tego dania trochę... pieczarek.

Z nieco innej strony do tematu jajecznicy podeszła tiktokerka o nicku natasza.sk. Z opublikowanego przez nią filmiku dowiadujemy się, że kluczową sprawą w przygotowaniu wilgotnej i estetycznie żółtej jajecznicy są nie dodatki, lecz sposób mieszania.

Pierwsze skrzypce gra technika

Smażenie jajecznicy przez tiktokerkę do pewnego momentu prezentowało się dosyć klasycznie. Na patelni roztopiła masło i wlała na nie wcześniej rozbite i posolone jajka. Jednak później natasza.sk przekazała najważniejszą zasadę, według której najpierw trzeba wymieszać same białka.

Kiedy ta część jajek się zetnie, dopiero zabieramy się za żółtka. Jest to już końcowy etap przygotowania jajecznicy; rozmieszane szpatułką żółtka mieszamy wtedy z pozostałą częścią jajecznicy, a po chwili danie jest gotowe. Dzięki temu zabiegowi jajecznica pozostanie cudownie wilgotna, a jej kolor nie będzie odbiegał od barwy żółtek.

Musimy przyznać, że myśleliśmy, że znaliśmy już wszystkie sposoby osiągania idealnej jajecznicy. Dopisujemy patent tiktokerki do tego zestawienia!

Tak powstaje kremowa jajecznica; tymczasem kremową, czerwoną zupę z grzanką i serem przyrządzisz według tego przepisu z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także