InspiracjeJajecznica po francusku. Kremowa, delikatna i puszysta, po prostu petarda!

Jajecznica po francusku. Kremowa, delikatna i puszysta, po prostu petarda!

Jajecznica po francusku; źródło: Stock Adobe
Jajecznica po francusku; źródło: Stock Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk
09.05.2023 06:40

Jajecznicę potrafi zrobić każdy. Nawet najmniej zdolny kucharz amator poradzi sobie z przygotowaniem tej prostej potrawy. Zazwyczaj dodajemy do niej kiełbasę i cebulę. Dobrze smakuje również z duszonymi pomidorami. To idealne śniadanie, prawda? My proponujemy je w bardziej wysublimowanej wersji. Zrób jajecznicę po francusku.

Jajecznica po francusku jest delikatna i kremowa. Wprost rozpływa się w ustach. I choć kuchnia francuska uchodzi za skomplikowaną i wymagającą, to akurat to danie jest niezwykle proste do przygotowania. Sekret francuskiej jajecznicy tkwi w idealnym połączeniu masła z jajkami i dodaniu go w odpowiednim momencie.

Uwaga, osoby dbające o linię i ci, którzy stosują lekkostrawną dietę, mogą jajecznicę po francusku przygotować bez użycia masła. Wystarczy zastąpić je trzema łyżkami wody. My jednak polecamy tradycyjny przepis. Zrób jajecznicę na maśle.

Francuzi zazwyczaj dekorują ją posiekaną trybulą. Ma subtelny, delikatny smak, przypominający anyż i pietruszkę. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku. Też będzie pysznie!

Jajecznica po francusku; źródło: Stock Adobe
Jajecznica po francusku; źródło: Stock Adobe

Jajecznica po francusku - przepis

Składniki:

  • 3 jajka z wolnego wybiegu,
  • 1,5 łyżki zimnego masła,
  • sól i pieprz,
  • posiekana trybula (możesz zastąpić ją szczypiorkiem lub natką pietruszki).

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miskach. Białka roztrzep nieco widelcem.
  2. Roztop połowę masła w rondlu nad średnim ogniem. Wlej białka i gotuj, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną lekko przywierać do rondla. Mieszaj, obskrobując brzegi, aż białka zamienią się w białe zawijasy.
  3. Teraz dodaj roztrzepane żółtka i mieszaj, aż się lekko zetną. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę serwuj na tostach posmarowanych ząbkiem czosnku. Przed podaniem obficie posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także