PrzepisJajecznica po grecku bije rekordy popularności. Znajdziesz w niej aż dwa niesamowite dodatki

Jajecznica po grecku bije rekordy popularności. Znajdziesz w niej aż dwa niesamowite dodatki

Jajecznica po grecku - cudowne śniadanie na upalne dni - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica po grecku - cudowne śniadanie na upalne dni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
16.07.2022 01:12, aktualizacja: 11.04.2023 17:26

Jeśli jesteś fanem jajecznicy, koniecznie wypróbuj jej grecką wersję! Jajecznica po grecku zawiera aż 2 nietypowe dodatki: ser feta oraz soczyste pomidory. Świetnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.

Strapatsada - jajecznica po grecku

Jajecznica po grecku - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica po grecku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę nieco zmienić swoje śniadanie, polecamy zrobić jajecznice po grecku. Składa się ona z jajek, pomidorów i sera feta. Bardzo często dodaje się do niej różne przyprawy takie jak tymianek, czy oregano. Niekiedy podawana jest z dodatkiem wieprzowiny, czy warzyw.

Oprócz tego nazwa potrawy często zmienia się w zależności od regionu Grecji, w którym jest serwowana. W niektórych miejscach wołają na nią koskosela, a w innych kajanas. Danie jest przepyszne i wyjątkowo sycące. W związku z tym warto wypróbować przepis na tę rewelacyjną jajecznicę.

Przepis na jajecznicę po grecku

Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Wykonanie jajecznicy po grecku zajmie ci nieco więcej czasu niż przygotowanie tej tradycyjnej. Nie jest to jednak czas stracony. Jajka świetnie współgrają z pomidorami oraz serem feta. Polecamy doprawić danie swoimi ulubionymi przyprawami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 pomidory
  • około 200 - 250 g sera fety
  • pieprz
  • ewentualnie przyprawy takie jak tymianek, oregano, mięta

Sposób wykonania:

  1. Obierz pomidory ze skórki. Wykonasz to w prosty sposób poprzez zalanie warzyw wrzątkiem. Następnie odstaw je na około pół minuty. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. W kolejnym kroku obmyj pomidory w zimnej wodzie. Skórka powinna schodzić bez problemu.
  2. Pomidory pokrój na małą kostkę. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż, aż nadmiar płynu z warzyw wyparuje. W międzyczasie wybij jaja do miski. Następnie roztrzep je, dodaj przyprawy. Wrzuć pokruszony ser. Następnie wszystko zmieszaj dokładnie ze sobą.
  3. Do pomidorów dodaj jajka z serem. Smaż całość na średnim ogniu przez kilka minut aż do ścięcia się jajek. Jajecznice podawaj na ciepło z kromką chleba.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować jajecznicę z papryką i parówkami krok po kroku. Świetnie sprawdzi się na śniadanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także