PrzepisWybitna jajecznica po królewsku na bogato. Smak zawdzięcza diabelsko pysznemu dodatkowi

Wybitna jajecznica po królewsku na bogato. Smak zawdzięcza diabelsko pysznemu dodatkowi

Wybitna jajecznica po królewsku na bogato. Smak zawdzięcza diabelsko pysznemu dodatkowi
Paulina
12.09.2022 17:09, aktualizacja: 13.10.2023 10:10

Każdego poranka warto zrobić coś dobrego na śniadanie. Jajecznica to niezawodne danie. Każdy ma na nią swój ulubiony sposób. Dziś przygotujemy jajka z dodatkiem wielu składników. Jajecznica po królewsku, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się bogactwem produktów. Znajdziemy w niej kiełbaskę chorizo, pieczarki, kukurydzę, pomidory i szczypiorek. Zaczynajmy.

W twojej kuchni nie będzie dzisiaj nudy. Uszykuj wszystkie wymienione składniki i przejdź do działania. Ta jajecznica zaskoczy wszystkich Twoich domowników. Dodatek kiełbasy chorizo sprawia, że nabiera ona pikantnego charakteru.

Jajecznica po królewsku

Obraz

Składniki:

             
  • 5 dużych jaj typu 0
  • kilka plasterków kiełbasy chorizo
  • 6 małych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół papryczki chili
  • czubata łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 mały pomidor lub łyżka pomidorów z puszki
  • łyżka sosu pomidorowego lub przecieru
  • sól
  • 2 duże łyżki masła
  • szczypiorek
Wybijanie jajek do miski - Pyszności; Foto: Canva.com
Wybijanie jajek do miski - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania jajecznicy:

Przygotuj wszystkie składniki. Na suchej patelni umieść pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Obsmaż z każdej strony. W momencie smażenia kiełbaski, poszatkuj cebulę. Następnie rozpuść masło na patelni i dodaj cebulę. Poczekaj, aż warzywo się zarumieni. W tym czasie przygotuj pieczarki. Umyj je i następnie obierz oraz pokrój w plastry. Dodaj tak pokrojone warzywa do kiełbasy i cebuli. Podczas smażenia pieczarek, wykrój z papryczki pestki i pokrój ją na małe kawałki. Wrzuć ją na patelnie. Na koniec na patelni umieść kukurydzę, passatę pomidorową i sezonowe pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko podsmaż przez kilka minut.

Weź się za przygotowanie jajek, czyli najważniejszego składnika tego dania. Przygotuj miskę, w której umieścisz rozbite jajka. Dzięki temu będzie można sprawdzić, czy są świeże. Jeśli masz możliwość, wybieraj jajka ekologiczne lub typu 0, czyli z wolnego wybiegu. Takie jajka będą miały na pewno dobrą jakość. Dzięki temu jajecznica będzie znacznie smaczniejsza. Roztrzep jajka widelcem. Zmniejsz ogień na patelni i dodaj główny składnik. Dokładnie mieszaj, tak by jajka stopniowo się ścinały. Przypraw jajecznice do smaku solą i pieprzem oraz resztą przypraw. Przed podaniem posyp danie szczypiorkiem.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie, takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także