PrzepisJajecznica po turecku - najlepsze śniadanie świata. Koniec z nudą i przewidywalnymi smakami

Jajecznica po turecku - najlepsze śniadanie świata. Koniec z nudą i przewidywalnymi smakami

Jajecznica po turecku - najlepsze śniadanie świata. Koniec z nudą i przewidywalnymi smakami
Paulina
02.08.2022 07:55

Szukasz pomysłu na śniadanie na początek tygodnia? Jeśli nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem, wypróbuj przepis na jajecznicę po turecku! To orientalne danie wybornie smakuje z kromką podpieczonego chleba. Oto lista składników i dokładny sposób przygotowania tego dania. Zaczynajmy!

Jajecznica po turecku o nazwie menemen. Tu się dzieje bardzo dużo na talerzu– mamy paprykę, pomidory, świeże zioła i  jajka. Polecamy wypróbować! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i sycąca. Wiec zaspokoi nasz głód na długi czas.

Jajecznica po turecku - składniki

  • 4 jajka
  • mała papryka (zielona)
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chili
  • pietruszka do posypania
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowanie jajecznicy po turecku:

Przygotuj warzywa, Pokrój dokładnie cebulę na małe kawałki, następnie przeciśnij czosnek przez praskę i umieść wszystko na rozgrzanej patelni wraz z olejem i masłem. Następnie dodaj pokrojona paprykę i smaż ok. 5 minut tak by delikatnie zmiękła. Dodajemy pomidory i czekamy, aż całość odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chili. Wrzucamy jajka, przez minutę nie mieszamy. Potem łączymy wszystko i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji - niech jajecznica nie będzie całkiem sucha.

Sposób podania:

Całość podajemy z posiekana natką pietruszki i pieczywem. W szybki sposób przygotujesz do swojego dania pyszną grzankę. Wystarczy, że skropisz oliwą kromkę chleba i podgrzejesz go z obu stron na patelni. Tak przygotowane pieczywo najlepiej smakuje na ciepło.

Jajka - Pyszności
Jajka - Pyszności

Dobra jakość produktu- jajka od szczęśliwych kur

Sekretem każdego dania są dobre składniki. To podstawa, jeśli chcemy przygotować coś pysznego. W przypadku jajecznicy po turecku będą to jajka. Te od szczęśliwej kury na pewno będą smakować idealnie. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych oraz białka.

Jeśli chcesz poeksperymentować trochę w kuchni i masz ochotę na wyjątkowe śniadanie, to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także