PrzepisOryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę

Oryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę

Oryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę
Paulina
28.08.2022 10:04

Anna Lewandowska przedstawiła swój sposób na jajecznicę, przy okazji burząc mit niezdrowych jajek. Jajka to nie tylko cholesterol, jak często wiele z nas uważa. Sprawdźmy, co znajdziemy w środku tego produktu, ale najpierw zobaczmy jak wygląda jajecznica Anny Lewandowskiej. 

Oryginalna jajecznica Anny Lewandowskiej:

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na jajecznicę Anny Lewandowskiej:

  • 2 jaja rozmiar L
  • 40 g pomidor
  • 25 g szpinak lub jarmuż
  • 25 g polędwica z indyka
  • 1 mała (ok 50g) tarta marchewka
  • 35 g cebula
  • sól himalajska
  • pół (75 g) awokado
  • 5 g masło klarowane

Sposób przygotowania: 

Przygotuj wszystkie składniki. Masło rozgrzej na patelni. W międzyczasie pokrój cebulę na drobną kostkę. Tak samo poszatkuj pomidora oraz zetrzyj marchewkę na tarce. Umieść warzywa na patelni, dodaj szpinak, oraz polędwicę z indyka. Przygotuj miskę, wbij do niej żółtka a białka umieść na patelni i połącz z resztą składników. Jeśli białka się zetną, dodaj żółtka i połącz przy pomocy drewnianej łyżki.

Jajecznicę podawaj z połówką awokado, którą możesz wcześniej pokroić. Kaloryczność takiej jajecznicy to tylko 350kcal i aż 20g białka. Taki posiłek może nas porządnie nasycić.

Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości jajek

Jajka to bardzo cenny składnik kulinarny w naszej kuchni. Zawiera w swoim składzie dużą ilość białka i zdrowych tłuszczy, ale to nie wszystko. Jest bogatym źródłem witamin takich jak: A, E, D i K, oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim witaminy B12 i B2. Znajdziemy w nim również składniki mineralne, głównie potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez.

Co z cholesterolem, o który posądzane są jajka. Zawarty cholesterol w tym produkcie spożywczym nie musi być niezdrowy. Warto zaznaczyć, że jest on niezbędny do życia. Każda komórka naszego organizmu zawiera cholesterol, a przecież całe nasze ciało składa się z komórek. Jest on niezbędny, by wytworzyć hormony, oraz witaminę D i kwasy tłuszczowe. Także zastosowanie jaj w kuchni może być naprawdę dobrym rozwiązaniem. Oprócz jajecznicy możemy podać je do obiadu, przygotować z nich sos lub dodać do ciasta. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także