PrzepisSzybka jajecznica w 5 minut od Pascala Brodnickiego. Dodaje więcej energii niż kawa z rana

Szybka jajecznica w 5 minut od Pascala Brodnickiego. Dodaje więcej energii niż kawa z rana

Jajecznica Pascala Brodnickiego - Pyszności; Foto, Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=aBexBVSbQrE
Jajecznica Pascala Brodnickiego - Pyszności; Foto, Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=aBexBVSbQrE
Agnieszka
30.09.2022 17:38, aktualizacja: 30.09.2022 21:40

Jajecznica od Pascala Brodnickiego wyróżnia się nie tylko ekspresowym czasem przygotowania, ale również dodatkowym składnikiem. Kucharz nie gotuje jajek z samym masłem, lecz dodaje do nich również odrobinę śmietany. Dzięki temu poranny przysmak jest wyjątkowo aksamitny, a zarazem pożywny. 

Jajecznica według Pascala Brodnickiego sprawdza się szczególnie po ciężkiej nocy, kiedy o poranku ciężko o czymkolwiek myśleć. Jeśli więc masz w planach spędzić najbliższą noc na zabawie, sięgnij z rana po poniższy przepis.

Obraz

Dużym atutem receptury Pascala Brodnickiego jest trick, jakim kucharz dzieli się ze swoimi widzami. Brodnicki nie wlewa jajek bezpośrednio na patelnie, lecz zawczasu filtruje je przez sitko o drobnych oczkach. W taki sposób ma pewność, że gotowe danie zachwyci konsystencją.

Jajecznica Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 6 jajek
  • 60 g masła
  • 4 łyżki rzadkiej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia jajek pod bieżącą wodą. Rozbij je i przelej je do dużej miski. Widelcem lub trzepaczką równomiernie je wymieszaj tak, aby białka i żółtka stworzyły jednolitą masę. Następnie przelej je do osobnej miski przez sitko.

Kolejnym krokiem jest wlanie jajek na zimną patelnię (to bardzo ważny krok, nie wolno o nim zapomnieć) i postawienie naczynia na palniku o słabej mocy. Dołóż do jajek masło i zacznij mieszać. Po chwili jajka zaczną gęstnieć, to znak, że temperatura powoli staje się optymalna. 

Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Wybijanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy danie osiągnie zadowalającą Ciebie gęstość, zdejmij je z ognia i zalej śmietaną. Teraz możesz również doprawić jajka solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajecznica najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła. Smacznego.

Jeśli chcesz wywołać zachwyt wśród najbliższych, sięgnij po nasz poniższy przepis. Parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem jajka zrobią wielką furorę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także