PrzepisJajecznica jak z bajki jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wrzucić do niej 1 grzyba

Jajecznica jak z bajki jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wrzucić do niej 1 grzyba

Jajecznica jak z bajki jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wrzucić do niej 1 grzyba
Paulina
26.09.2022 17:38

Jajka są produktem, który stanowi bardzo ważną część codziennej diety człowieka. Zawierają liczne wartości odżywcze, które są konieczne do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W połączeniu z grzybami można na ich podstawie ugotować pyszne śniadanie czy kolację. Jajecznica z grzybami z przepisu poniżej jest tego doskonałym przykładem.

Obraz

Jajecznica jest prawdopodobnie najbardziej banalnym daniem, które każdego dnia na śniadanie spożywane jest przez miliony na całym świecie. Aby wprowadzić powiew świeżości do swojej kuchni, a także wykorzystać sezonowe produkty, zalecamy dodać do niej nieco opieniek.

Do jajecznicy nie tylko opieńki

Grzyby te świetnie sprawdzają się nie tylko w połączeniu z jajkami, ale również jak baza do zup, sosów, gulaszy czy farszów. Obecnie w lasach rośnie ich pełno, a jeśli nie będziesz miał szczęścia i na nie nie trafisz - nie przejmuj się. Na swojej drodze podczas spaceru w poszukiwaniu grzybów, znajdziesz wiele innych gatunków.

Jajecznica z grzybami - Pyszności; Foto: Canva
Jajecznica z grzybami - Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 6 sztuk jajek
  • spora garść opieniek lub innych grzybów
  • masło lub innych tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na sam początek zajmij się grzybami. Dokładnie je umyj, obierz, a następnie obgotuj we wrzątku. Następnie na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Obsmaż je, poczekaj, aż odparuje woda, a następnie dodaj jajka i przyprawy. Wszystko mieszaj, aż jajka się zetną i przyjmą kremową konsystencję. Gotowe, jajecznica jest już zrobiona! Tak przygotowane danie możemy skonsumować ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Dobrym dodatkiem do jajek z grzybami są również pomidory, czy cebula.

Aby jajecznica z grzybami charakteryzowała się idealnie gładką konsystencją, należy smażyć ją na niskiej temperaturze, a także cały czas delikatnie ją mieszać. Dzięki temu jajka nie zbiją się w duże grudy, lecz zachowają nieco płynności. Nie każdy jednak lubi rzadką jajecznicę, także warto zapytać o preferencję przed zabraniem się do przygotowań.

Jeśli masz ochotę, zachęcamy do obejrzenia poniższego filmu na naszym kanale YouTube. Zdradzamy w nim aż 15 fantastycznych przepisów z jajkiem w roli głównej

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także