Kucharze w hotelach mają sprytny patent na gotowanie jajek. Możesz go wykorzystać w swoim domu!

Jajka na twardo to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Jeśli jednak musisz ugotować ich większą ilość, np. do sałatki lub dla większej ilości osób, skorzystaj z patentu prosto z hotelowej kuchni.

Przygotuj:

  • 12 jajek
  • 2 szklanki zimnej wody
  • kilka kostek lodu
  • 1 foremka na babeczki

#1 Ułóż jajka w formie na babeczki

Jajka w foremce wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Ashley Manila

#2 Czas na lodową kąpiel

Do miski wlej 2 szklanki wody i dodaj kostki lodu. Teraz w misce możesz umieścić jajka. Trzymaj je tam 10 minut, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Ashley Manila

#3 Pozbądź się skorupki

Dzięki pieczeniu w piekarniku, obierzesz jajka w ekspresowym tempie. Co więcej, możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni! 

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Ashley Manila

#4 Ciesz się smakiem idealnego jajka na twardo

I to wszystko! Tak przygotowane jajka możesz wykorzystać jako składnik sałatki, kanapki, czy też przekąska na drugie śniadanie.

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Ashley Manila


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×