Wirtualna Polska

Najlepsze śniadanie pod słońcem – jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania

Najlepsze śniadanie pod słońcem – jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania

Jajka to jeden z ulubionych składników, po które sięgamy na śniadanie. Można przygotować je w szybki i prosty sposób co jest bardzo istotne ważne, jeśli lubimy pospać trochę dłużej. Jajka to nie tylko omlet i jajecznica!  Mamy genialny pomysł na śniadanie, który bije rekordy popularności. Jest banalne, proste i zachwyci twoje kubki smakowe. Oto nasz sprawdzony przepis na jajka w kokilkach.

Wirtualna Polska

Jajka w kokilkach – 4 sztuki:

Do farszu potrzebujesz:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • świeży szpinak – 1 garść
  • cebula – 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jajka:

  • oliwa z oliwek
  • szynka szwarcwaldzka – 4 plastry
  • jajka – 4 szt.
  • mozzarella – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • rukola – 1 garść
jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach- Pyszności; Foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowanie jajek:

Zacznij od umycia szpinaku. Następnie go osusz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Do podsmażonego warzywa dodaj szpinak i pomidorki. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przygotuj kokilki i dokładnie wysmaruj je oliwą. Na dnie każdej ułóż plasterek szynki, wypełnij farszem z patelni i na wierzch wbijamy jajko. Następnie obok żółtka ułóż plasterek mozzarelli.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tak przygotowana kokilkę ze składnikami, doprawiamy sola i pieprzem. Cztery przygotowane kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Czas pieczenie jajek to około 10-12 minut. Danie będzie gotowe, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy zieleniną.

jajka w kokilkach

Jajka – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czemu warto jeść jajka?

Jajko jest cennym źródło witamin z grupy A, D, E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk. Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza nam całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego organizmu. 

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×