PrzepisPrzedwojenny przepis na Wielkanoc. Jajka w majonezie się nie umywają

Przedwojenny przepis na Wielkanoc. Jajka w majonezie się nie umywają

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
22.03.2023 12:44

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc to odpowiedni moment, by zaprezentować wyjątkowe receptury na jajka w rozmaitej formie. Ciekawą propozycją na śniadanie wielkanocne będą z pewnością jajka a'la princesse. Ta przedwojenna receptura wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt wart jest zachodu.

Jeśli przejadły ci się jajka w majonezie, to dobrze jest sięgnąć po nieco inne, ale równie wyjątkowe rozwiązania, dzięki którym twoje śniadanie wielkanocne stanie się jedyne w swoim rodzaju. Przedwojenny jajeczny przysmak to propozycja dla każdego, kto lubi nietypowe rozwiązania w swojej kuchni. Przepis ma swoje lata, ale warto wypróbować go podczas Wielkanocy lub na każdą inną okazję.

Jajka według przedwojennej receptury — świetna alternatywa dla jajek w majonezie

Decydując się na przygotowanie tego jajecznego śniadania, miej świadomość, że robi się je nieco dłużej od popularnego wielkanocnego przysmaku, z majonezem w roli głównej. Przepis pochodzi sprzed wojny i używano go w przypadku organizacji wykwintnych i proszonych śniadań. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wypróbował go również teraz i przygotował posiłek dla rodziny na śniadanie lub kolację.

jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva
jajka na twardo - Pyszności; foto: Canva

Wykonanie jajek w takim wydaniu warto odłożyć na dzień, kiedy masz do dyspozycji nieco więcej czasu. Każdy, kto ich spróbuje, doceni walory smakowe i estetyczne.

Jajka a'la princesse - jak je zrobić?

Zaprezentowane przez nas proporcje to propozycja na śniadanie dla dwóch osób. Jeśli zamierzasz przygotować posiłek dla większego grona osób, to analogicznie musisz zwiększyć ilość użytych tu składników. Przygotowany sos pieczarkowy sprawi, że ten jajeczny przysmak będzie jedyny w swoim rodzaju.

Podstawowe składniki:

  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 2 bułki pszenne.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • pół cebuli
  • 7 pieczarek
  • pół szklanki wody
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku.
Sos pieczarkowy - Pyszności; foto: Canva
Sos pieczarkowy - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój tak, by przybrały formę kwadratu. Wydrąż częściowo środek, by można w nich było utrzymać jajko. Posmaruj je odrobiną masła i podpiecz przez parę chwil w piekarniku.
  2. Przygotuj sos pieczarkowy. Pieczarki umyj i poszatkuj drobno z cebulą. Podduś je w rondelku, dodając masło. Gdy pieczarki zmiękną, a cebula się zeszkli, dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, pamiętając, by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Dolewaj stopniowo wodę i poczekaj do zgęstnienia. Gdy sos będzie gotowy, dodaj śmietankę i przypraw solą i pieprzem.
  3. Nastaw wodę na jajka, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć je na około 4 minuty.
  4. Po upływie wskazanego czasu wyjmij je z garnka i natychmiast zalej zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki.
  5. Wstaw jajko w środek grzanki, oblej sosem i posyp natką pietruszki.

Jeśli lubisz nietypowe śniadanie, to z pewnością zainteresuje cię przepis na omlet chmurka. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także