NewsyJajka z podwójnym żółtkiem to rzadkość. Czy należy się ich obawiać?

Jajka z podwójnym żółtkiem to rzadkość. Czy należy się ich obawiać?

Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: GettyImages
Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: GettyImages
07.03.2023 15:28

Dwa żółtka w jajku obrosły w niezliczoną ilość mitów, a zła sława, którą zostały owiane, sprawiła, że niejednokrotnie jajka takie lądują w koszu na śmieci. Czy słusznie? Absolutnie nie. Niektóre "teorie spiskowe" dotyczące takiego zjawiska zakrawają na śmieszność, a wyjaśnienie leży zupełnie gdzie indziej.

Prawdopodobnie najbardziej popularnym mitem na temat dwóch żółtek w jajku jest teoria, że są one skutkiem podawania kurom antybiotyków. Ten domysł nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, a dwużółtkowe jajka są jak najbardziej bezpieczne do spożycia. Wyjaśnienie ich występowanie jest bajecznie proste.

Teorie spiskowe

Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: Canva
Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: Canva

Olbrzymie zapotrzebowanie społeczeństwa na jajka sprawiło, że rynek ten niebotycznie urósł. Konsekwencją tego stały są olbrzymie kurze fermy oraz coraz mniej humanitarne praktyki, jakie są tam stosowane.

Dużo mówi się o podawaniu klatkowym kurom antybiotyków. Chociaż polskie prawo jest w tej kwestii bezwzględne, doskonale wiemy, że w poszukiwaniu zysku producenci są w stanie zastosować niejeden nieetyczny trik. To dlatego pojawienie się w jajku dwóch żółtek przyniosło jasne skojarzenie, tym razem niesłuszne.

Inaczej na dwa żółtka w jajku reagowali nasi przodkowie. W większości kultur znalezienie takiego okazu było dobrym znakiem. Oznaczało szczęście, bogactwo, albo liczne potomstwo. Wyjątkiem od reguły byli Skandynawowie, którzy kiedyś wierzyli, że dwa żółtka w jajku to znak nieuchronnej śmierci. 

Dwa żółtka w jajku — przyczyna

Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: Canva
Dwa żółtka w jajku - Pyszności; foto: Canva

Prawdziwym powodem powstawania dwóch żółtek w jajku jest układ hormonalny kury. I nie chodzi tu wcale o żaden wpływ leków czy antybiotyków na hormony drobiu, lecz o jego wiek. 

Takie jajka najczęściej znoszą kury w zaawansowanym wieku, które znajdują się już na końcówce swoich rozrodczych lat. To samo dotyczy kur młodych, w których ciałach zachodzą akurat naturalne zmiany hormonalne. Jak zapewne się domyślasz, "moment życia" kury nie przekłada się ani na zdrowotność jajka, ani na jego smak. Dwużółtkowe jajka są równie dobre, co zwykłe i nie trzeba się ich obawiać. No, chyba że wierzy się w to, co Skandynawowie...

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także