PoradyRobisz jajko na miękko? Musi spełniać 1 ważny warunek, by nie popękało

Robisz jajko na miękko? Musi spełniać 1 ważny warunek, by nie popękało

Perfekcyjne jajko na miękko - Pyszności; Foto: Canva.com
Perfekcyjne jajko na miękko - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
05.07.2022 09:04, aktualizacja: 15.09.2023 14:30

Jajko na miękko to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Niestety nie raz zdarzyło się, że gotowaliśmy je za długo. W konsekwencji zamiast na miękko wyszło na twardo. Jak w takim razie ugotować idealne jajko na miękko?

O czym warto pamiętać podczas gotowania jajka?

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Idealne jajko na miękko ma ścięte białko i płynne żółtko. Jeśli chcemy się nim delektować, warto wiedzieć jak je prawidłowo przygotować. Przed rozpoczęciem gotowania jajka, ważne jest, aby miało ono temperaturę pokojową. W związku z tym warto wyjąć  je z lodówki odpowiednio wcześniej przed obróbką termiczną. W przeciwnym razie przy styczności z wrzątkiem jajko może popękać. Poza tym nie ugotuje się prawidłowo, a do środka może dostać się woda i zniszczyć smak.

Niekiedy zdarza się, że zapominamy bądź nie mamy wystarczająco czasu, aby wyjąć wcześniej jajko z lodówki. W takiej sytuacji możemy je szybko ogrzać, zanurzając je na kilka minut w ciepłej wodzie.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Jajko w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajko w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko może odznaczać się różną wielkością. W zależności od jego rozmiaru gotujemy je dłużej bądź krócej. Należy również pamiętać, aby podczas obróbki termicznej, woda przykrywała jajka w całości.

Na początku jajko delikatnie wkładamy do zagotowanej wody. Od tego momentu również zaczynamy odliczać czas obróbki termicznej. Poniżej przedstawiamy ile minut należy gotować jajko w zależności od jego wielkości:

  • S - 3,5 min
  • M - 4 min
  • L - 5,5 min

Kiedy upłynie określony czas, wyjmujemy jajko z garnka i zalewamy je zimną wodą. Dzięki temu zatrzymamy proces gotowania. Podczas wkładania oraz wyjmowania jajka z garnka polecamy użyć łyżki kuchennej.

Jakie jajka możemy wybrać?

Pochodzenie jajek jest bardzo istotne. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, jak traktowane były zwierzęta i czym żywione. Na opakowaniu jajek zawsze podana jest informacja dotycząca chowu kur. Warto zwracać na nią uwagę. Poniżej przedstawiamy jak ją interpretować:

  • 0 - chów ekologiczny
  • 1 - wolnowybiegowy
  • 2 - ściółkowy
  • 3 - klatkowy

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty francuskie z jajkiem krok po kroku. Wspaniały pomysł na śniadanie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także