Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową- nasz ulubiony letni obiad w 20 minut

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką to nasz ulubiony letni obiad. Jest lekki i szybki w przygotowaniu, a na dodatek korzysta z sezonowych produktów. Takim obiadem zajadać się będzie cała Twoja rodzina, a Ty nie spędzisz w kuchni więcej niż 20 minut.

Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest w szczególności diabetykom i osobom borykającym się z insulinoopornością. Ma w sobie dużo błonnika, pomagającego regulować pracę przewodu pokarmowego. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września, więc warto w pełni korzystać z jego dobrodziejstwa.
Proste połączenie pysznej fasolki z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem to zdrowy i pożywny obiad na ciepłe dni. Od razu przypominają nam się letnie wakacje u babci, która (na naszą prośbę) przygotowywała taki posiłek nawet trzy razy w tygodniu!


Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką- składniki


Ziemniaki młode
Fasolka szparagowa
Masło
Sól
Pieprz
Bułka tarta
1 Jajko
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
Pęczek koperku
Przepis na letni obiad z fasolką szparagową
Zacznij od przygotowania fasolki. Odetnij jej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Włóż ją do wody. Gotują ją ok. 5-10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Im młodsza fasolka, tym krótszego gotowania potrzebuje. Ugotowaną fasolkę przelej krótko zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.



Fasolka szparagowa – Pyszności
Na patelni rozpuść masło. Zrób to na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Kiedy będzie już roztopione- wrzuć bułkę tartą i wymieszaj. W międzyczasie ugotuj młode ziemniaki. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że delikatnie oskrobiesz i/lub bardzo dokładnie umyjesz. Wrzuć je do garnka z wodą i gotuj aż będą miękkie.



Letni obiad- Pyszności
Na patelni rozpuść kawałek masła. Dodaj do niego posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż chwilę całość na niedużym ogniu i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj umyty i posiekany koperek i wymieszaj.



Letni obiad- Pyszności
Na osobnej patelni usmaż jajko sadzone. Żeby miało idealny kształt- możesz usmażyć je w specjalnej foremce lub w krążku cebuli.



Letni obiad- Pyszności
Na talerz przełóż ugotowane ziemniaki i polej je koperkowo-czosnkowym masłem.

Letni obiad- Pyszności
Dodaj usmażone jajko i fasolkę szparagową. Fasolkę polej dodatkowo masłem z bułka tartą. Prosty, wakacyjny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Letni obiad- Pyszności
Komentarze