×

Które z tych żółtek wygląda według Ciebie najbardziej normalnie? Będziesz w szoku, gdy poznasz prawdę!

Pora śniadania. Rozbijasz jajko na rozgrzanej patelni i widzisz, jak żółtko otaczane jest przez białko. Prawdopodobnie tego nie wiesz, ale żółtka w rzeczywistości nie powinny być żółte.

Kolor żółtka mówi wiele o zdrowiu kury, która zniosła jajko i w większości to, co widzimy rano na śniadaniu odbiega od ideału.

1

Kiedy myślimy o kurach, które znoszą jajka, to wyobrażamy sobie, że wygląda to tak jak na zdjęciu powyżej. Niestety prawda jest kompletnie inna. 24 godziny na dobę zwierzęta spędzają w zatłoczonej klatce. Rzadko widzą słońce i nie mają szans na swobodne poruszanie się. Chcesz wiedzieć, czy jajko, które właśnie masz zamiar zjeść pochodzi od więzionej kury? Wystarczy spojrzeć na żółtko.

Które z tych żółtek wygląda według Ciebie normalnie?

2

Jeśli kupujesz jajka w sklepie spożywczym, środkowa propozycja wygląda prawdopodobnie dla Ciebie normalnie. Jajka, które mają bardzo jasny żółty kolor należą zapewne do kur, które były karmione tanią paszą i nie miały zdrowej diety.

Choć może wydawać się to dla Ciebie dziwne, najzdrowsze jest żółtko koloru pomarańczowego.

3

„Ciemniejsze żółtko prawdopodobnie pochodzi od kur z wolnego chowu. Mają one miejsce do swobodnego poruszania się i jedzą więcej różnorodnych produktów, które mają wpływ na zabarwienie żółtka” – mówi dr Hilary Shallo Thesmar, dyrektor programów bezpieczeństwa żywności dla Egg Nutrition Center (ENC).

Warto zwracać na to uwagę, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

Ciemniejsze żółtko jest bogatsze w ksantofil, który także możemy znaleźć w ciemnych zielonych liściastych roślinach, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka i cukinia. Żółtka także zawierają kwasy omega-3, które odnajdziemy w nasionach lnu i wodorostach morskich.

Kiedy te składniki odżywcze są częścią kurzej diety, przekazywane są do jaj i koncentrują się w żółtkach. Według Mother Earth News i Pennsylvania State University, które przeprowadziły własną analizę, takie jajka zawierają wyższy poziom witaminy A, D i E, większą ilość beta-karoten i więcej kwasu omega-3.

Wszystko to oznacza, że jajka kur z wolnego chowu są lepsze dla nas jak i dla samych zwierząt.

 

Frania

Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Kolosalny wzrost cen w Biedronce! Co podrożało? Produkty droższe nawet o kilkanaście procent

Wzrost cen w Biedronce. Co podrożało i o ile? Czym to jest spowodowane i za co zapłacimy więcej? Oto przykłady. Ceny w Biedronce wzrosły. Dlaczego? Ten rok nie zapowiada się zbyt dobrze. Rekordowa inflacja, wzrost cen usług i towarów dotknął chyba każdego. Wysoka inflacja daje w kość nie tylko klientom, ale również przedsiębiorcom, którzy teraz […]

11 restauracji fast food, których nie ma w Polsce. Co można w nich zjeść?

Fast food to coś, na co skusi się czasem każdy. W Polsce prym wiodą McDonalds i KFC, po piętach depczą im Burger King i Max Burgers. I to właściwie tyle. Przed Tobą najpopularniejsze sieci z całego świata, które zjednały sobie miliony fanów. Wybraliśmy 11 restauracji fast food, których nie ma w Polsce.Ich wprowadzenie ucieszyłoby bardziej […]

Mięso ze szpinaku – nowe odkrycie naukowców. Jak smakuje? Jak powstało?

Mięso ze szpinaku sensacją ostatnich dni! Coraz więcej firm i naukowców poszukuje alternatyw dla mięsa. Polska nie odstaje od tych trendów. Na jednej z konferencji naukowych zaprezentowano mięso ze szpinaku. Jak smakuje? Jak powstało mięso ze szpinaku?           Wyświetl ten post na Instagramie                 […]

Kubki z McDonald’s – z czego są zrobione? Jak długo nie przeciekają? Sprawdzono wytrzymałość

Jak długo nie przeciekają kubki z McDonald’s? Ile wytrzymują? Są z plastiku czy papieru? Napoje w McDonald’s pił chyba każdy. Wiele osób obawia się, czy papierowe kubeczki nie zaczną przeciekać, bo nie są pewni ich konstrukcji. Jak ekologiczne rozwiązania wpłyną na przechowywanie? Ekologiczne kubki w McDonald’s – od kiedy? Znana sieć fast-foodów postanowiła kilka lat […]

Popcorn karmelowy. Przepis na domowy popcorn. Składniki i wykonanie

Popcorn to coś, co znają i kochają wszyscy. Mamy dla Ciebie pomysł na przygotowanie ziaren kukurydzy w nietypowy sposób. Nie uwierzysz, co możesz z nich zrobić – oto przepis na karmelowy popcorn. Jak zrobić domowy popcorn? Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż […]

Kuchnia kaflowa była kiedyś sercem każdego domu. W niektórych miejscach działa do dzisiaj

Kuchnia kaflowa zajmowała najczęściej narożnik pomieszczenia. Jej ciepło rozgrzewało nas w chłodne dni, a aromat pysznych dań unosił się w całym domu. Kuchnia kaflowa to jest coś! Niezwykle popularne szczególnie w domach na wsi. Piece kaflowe ogrzewały, podgrzewały i gotowały (oczywiście nie samodzielnie) same pyszności. I chociaż nie ma to żadnego naukowego potwierdzenia, to z […]

zamknij