PoradyKtóre z tych żółtek wygląda według Ciebie najbardziej normalnie? Będziesz w szoku, gdy poznasz prawdę!

Które z tych żółtek wygląda według Ciebie najbardziej normalnie? Będziesz w szoku, gdy poznasz prawdę!

Które z tych żółtek wygląda według Ciebie najbardziej normalnie? Będziesz w szoku, gdy poznasz prawdę!
Frania
25.03.2015 12:34, aktualizacja: 18.09.2023 12:42

Pora śniadania. Rozbijasz jajko na rozgrzanej patelni i widzisz, jak żółtko otaczane jest przez białko. Prawdopodobnie tego nie wiesz, ale żółtka w rzeczywistości nie powinny być żółte.

Kolor żółtka mówi wiele o zdrowiu kury, która zniosła jajko i w większości to, co widzimy rano na śniadaniu odbiega od ideału.

Obraz

Kiedy myślimy o kurach, które znoszą jajka, to wyobrażamy sobie, że wygląda to tak jak na zdjęciu powyżej. Niestety prawda jest kompletnie inna. 24 godziny na dobę zwierzęta spędzają w zatłoczonej klatce. Rzadko widzą słońce i nie mają szans na swobodne poruszanie się. Chcesz wiedzieć, czy jajko, które właśnie masz zamiar zjeść pochodzi od więzionej kury? Wystarczy spojrzeć na żółtko.

Które z tych żółtek wygląda według Ciebie normalnie?

Obraz

Jeśli kupujesz jajka w sklepie spożywczym, środkowa propozycja wygląda prawdopodobnie dla Ciebie normalnie. Jajka, które mają bardzo jasny żółty kolor należą zapewne do kur, które były karmione tanią paszą i nie miały zdrowej diety.

Choć może wydawać się to dla Ciebie dziwne, najzdrowsze jest żółtko koloru pomarańczowego.

Obraz

"Ciemniejsze żółtko prawdopodobnie pochodzi od kur z wolnego chowu. Mają one miejsce do swobodnego poruszania się i jedzą więcej różnorodnych produktów, które mają wpływ na zabarwienie żółtka" - mówi dr Hilary Shallo Thesmar, dyrektor programów bezpieczeństwa żywności dla Egg Nutrition Center (ENC).

Warto zwracać na to uwagę, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

Ciemniejsze żółtko jest bogatsze w ksantofil, który także możemy znaleźć w ciemnych zielonych liściastych roślinach, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka i cukinia. Żółtka także zawierają kwasy omega-3, które odnajdziemy w nasionach lnu i wodorostach morskich.

Kiedy te składniki odżywcze są częścią kurzej diety, przekazywane są do jaj i koncentrują się w żółtkach. Według Mother Earth News i Pennsylvania State University, które przeprowadziły własną analizę, takie jajka zawierają wyższy poziom witaminy A, D i E, większą ilość beta-karoten i więcej kwasu omega-3.

Wszystko to oznacza, że jajka kur z wolnego chowu są lepsze dla nas jak i dla samych zwierząt.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także