PrzepisJak długo gotować fasolkę szparagową? Nie każda gotuje się tyle samo

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Nie każda gotuje się tyle samo

canva.com
canva.com
Agnieszka
07.06.2022 17:53

Posypana bułką tartą, czy podana z odrobiną masła - fasolka szparagowa jest pyszna w każdej postaci. Jak długo gotować fasolkę szparagową? Dzisiaj wyjawimy wam ten sekret!

Wyjątkowa fasolka szparagowa

Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com
Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Fasolka szparagowa to warzywo, które często spożywamy w towarzystwie mięsa. Niekiedy podajemy ją również z jajkiem sadzonym. Fasolka szparagowa odznacza się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również cennymi dla naszego organizmu właściwościami zdrowotnymi. To żółte warzywo stanowi świetne źródło witaminy A, C, K oraz kwasu foliowego.

Podczas przygotowywania fasolki szparagowej, najważniejsze jest, aby poprawnie ją ugotować. Warzywo nie może być za miękkie ani za twarde. Musi odznaczać się odpowiednią konsystencją. Jak to zrobić? Poniżej opisujemy jak najlepiej ugotować fasolkę szparagową.

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Jaki sposobem?

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • około 4 litry wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Dokładnie umyj fasolkę w wodzie. Następnie odetnij końcówki warzywa. Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją około 4 litrami zimnej wody. W kolejnym etapie dodaj cukier i sól.
  2. Fasolkę gotuj około 10 - 15 minut pod przykryciem. Jeśli fasolka jest starsza, w takiej sytuacji wydłuż czas gotowania warzywa. W przypadku, gdy twoja fasolka jest młoda, możesz skrócić czas gotowania do 6 - 10 minut. Żeby uniknąć rozgotowania fasolki, sprawdzaj ją co jakiś czas, czy jest wystarczająco miękka.
  3. W kolejnym etapie odcedź fasolkę i wyłóż ją na talerz. Fasolka idealnie smakuje posypana bułką tartą lub polana odrobiną masła. Stanowi świetny dodatek do kotletów schabowych, pieczeni, czy jajka sadzonego.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze

Fasolkę szparagową z łatwością możemy ugotować na parze. Jeśli chcemy przygotować ją w ten sposób, należy przed gotowaniem dokładnie ją oczyścić. Następnie odcinamy końcówki warzywa. Fasolkę gotujemy na parze około 15 minut. Oczywiście, tak jak podczas tradycyjnego gotowania fasolki, warto ją sprawdzić co jakiś czas.

Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe danie z fasolką szparagową - polecamy wypróbować nasz przepis na drobiowe roladki z szynką parmeńską i fasolką szparagową. Ta potrawa to niebo w gębie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także