PoradyJak długo smażyć łososia, żeby nie wyszedł suchy? Łatwo o banalny błąd

Jak długo smażyć łososia, żeby nie wyszedł suchy? Łatwo o banalny błąd

Jak długo smażyć łososia, żeby nie wyszedł suchy? Łatwo o banalny błąd
Agnieszka
02.06.2022 11:47

Łosoś to droga ryba, którą wcale nie jest tak łatwo przygotować. Czy zastanawialiście się nad tym, jak długo smażyć łososia, żeby nie wyszedł suchy? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret.

pixabay.com
pixabay.com

Smażony łosoś to rewelacyjny pomysł na romantyczny obiad, czy kolację. Tak przyrządzona ryba idealnie współgra z lekką sałatką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Danie pięknie wygląda i smakuje, ale nie jest aż tak proste w wykonaniu. Okazuje się, że najtrudniej usmażyć łososia. Nieprawidłowo przygotowana ryba będzie sucha i niedobra w smaku.

W jaki sposób i jak długo smażyć łososia?

Ażeby prawidłowo usmażyć łososia, trzeba pamiętać o tych kilku prostych zasadach:

  • Rozgrzana patelnia

Przed smażeniem ryby, patelnia powinna być rozgrzana. W przeciwnym razie powierzchnia łososia łatwo przyklei się do patelni. Co w konsekwencji negatywnie wpłynie na smak i wygląd ryby.

  • Odpowiednia strona smażenia

Łosoś powinien być na początku smażony skórą do dołu. Dzięki temu ryba zachowa swój kształt i się nie przypali. Po upłynięciu 2 - 3 minut, możemy przewrócić łososia na drugą stronę.

  • Krótki czas smażenia

Łososia nie smażymy za długo. Najlepiej, gdy całkowity czas smażenia ryby wynosi maksymalnie 6 minut. Dzięki temu nasza ryba będzie delikatna i soczysta.

Przebieg całego procesu zależy również od grubości ryby. Powyższe wskazówki należy stosować w przypadku filetu o wadze 200 g.

Jak wybrać świeżą rybę?

Łosoś - Pyszności; Foto pixabay.com
Łosoś - Pyszności; Foto pixabay.com

Żeby przygotować pysznego łososia, przed jego smażeniem, powinniśmy wybrać dobrej jakości rybę. Jak w takim razie rozpoznać świeży produkt?

Łososia możemy kupić zarówno w sklepach rybnych, jak i w supermarkecie. Najważniejsze, aby podczas wyboru ryby zwrócić uwagę na jej kolor. Łosoś powinien charakteryzować się jasną, czerwono - pomarańczową barwą.

Na powierzchni świeżej ryby nie mogą znajdować się przebarwienia. Dodatkowo dobrej jakości łosoś cechuje się sprężystym, gładkim mięsem. Świeżego łososia najlepiej od razu użyć.

Od teraz wiadomo jak idealnie usmażyć tę pyszną rybę, aby była delikatna i soczysta. Polecamy nasz fantastyczny przepis na łososia z marchewką i ryżem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także