PoradyJak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor? Wystarczą proste dodatki

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor? Wystarczą proste dodatki

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor? Wystarczą proste dodatki
Agnieszka
01.06.2022 17:26, aktualizacja: 15.09.2023 13:26

Co zrobić, aby nasz kalafior nie tylko dobrze smakował, ale również wyglądał apetycznie? Jest na to prosty sposób! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor. 

Kalafior biały

Obraz

Lekkie, smaczne warzywo - dokładnie tak można opisać kalafior. Jest on niezastąpionym dodatkiem do dań obiadowych. Idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska.

W zależności od odmiany kalafior może być biały, żółty bądź zielony. Jednak to właśnie kalafior biały najczęściej króluje na naszych stołach. Warzywo to oprócz wyjątkowego smaku cechuje się pięknym kolorem.

Niestety niekiedy zdarza się, że podczas gotowania, kalafior ściemnieje. W konsekwencji to pyszne warzywo nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. Co możemy zrobić, żeby zachować jego śnieżnobiałą barwę?

Jak gotować kalafior, żeby miał śnieżnobiały kolor?

Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli chcemy, aby nasz ugotowany kalafior nadal cieszył się pięknym kolorem, możemy zastosować jeden z trzech prostych sposobów.

Pierwszym z nich jest dodanie łyżeczki mleka do gotującej się wody z kalafiorem. Jeśli nie mamy pod ręką mleka, możemy zastąpić je sokiem z cytryny. Sok dodajemy w takiej samej ilości, co mleko. Natomiast w przypadku, gdy nie mamy żadnego z powyższych składników, do gotującej się wody dodajemy szczyptę cukru.

Dzięki temu nasz kalafior zachowa swój śnieżnobiały kolor. Tak ugotowane warzywo polecamy posypać lekko uprażonymi migdałami, doprawić i podawać jako lekką przystawkę. Goście będą zachwyceni!

Jak gotować kalafior?

pixabay.com
pixabay.com

Warto wiedzieć, jak prawidłowo gotować kalafior. Dzięki temu nasze warzywo będzie smaczne i zdrowe.

Kalafior delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Należy pamiętać, aby podczas gotowania nie przykrywać garnka. W przeciwnym razie warzywo straci swój wyjątkowy smak.

Ważny jest również odpowiedni czas gotowania. W zależności od wielkości warzywa, czas gotowania może wynosić od 5 do 15 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić warzywo (np. widelcem), czy jest miękkie. Nie chcemy przecież podać surowego lub rozgotowanego kalafiora.

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać zarówno na obiad, śniadanie, jak i kolację. Wypróbuj naszego pomysłu na rewelacyjną zapiekankę z kalafiorem!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także