PoradyJak gotować kalafior, żeby nie wyszedł gorzki? Nie popełnij podstawowego błędu

Jak gotować kalafior, żeby nie wyszedł gorzki? Nie popełnij podstawowego błędu

Jak gotować kalafior, żeby nie wyszedł gorzki? Nie popełnij podstawowego błędu
Paulina
06.07.2022 12:59, aktualizacja: 15.09.2023 13:27

Na pewno jest wśród nas wielu fanów kalafiora. Jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera wiele substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera również unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, wiec warto mieć na niego sposób, by nam smakował. Jak sprawić by kalafior po ugotowaniu nie miał gorzkiego posmaku? Jak gotować kalafior? Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj. Skuś się na cudowną warzywną ucztę z jego towarzystwem na talerzu.

Jak gotować kalafior, aby nie był gorzki?

Pierwszą ważną kwestią jest obranie kalafiora dokładnie z liści i przemycie zimna woda. Następnie podzielić i umieścić w wodzie. Kucharze do gotującej się wody dodają 1 łyżeczkę cukru na litr wody. Dzięki temu warzywo zachowa swój apetyczny smak i nie będzie gorzkie. Ważne jest to, ile gotujemy kalafior. Optymalny czas to około 8 minut, nie wyjdzie wtedy rozgotowany, ani za twardy.

Warto wiedzieć, że kupując kalafiora, należy zwrócić uwagę na jego główkę. Powinna być przede wszystkim jasna i mieć jednolity kolor. Istotne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ponieważ możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.

Kalafior - Pyszności
Kalafior - Pyszności

Co zrobić z liści kalafiora?

Kalafior kryje wyjątkowe właściwości zdrowotne nie tylko w swojej róży. Okazuje się, że jego liście są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy A i C. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak wapń, potas, czy selen. Zawarty w nich błonnik, pobudza perystaltykę jelit. W konsekwencji skutecznie zapobiega zaparciom. Z liści można przygotować naprawdę pyszne dania.

Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com
  • Gołąbki w liściach kalafiora- jeśli robisz gołąbki, a nie masz kapusty, to użyj liści kalafiora! Wspaniale sprawdzą się do zawijania gołąbków.
  • Szybkie chipsy- to często wybierana przekąska do filmu. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych. Zamiast tego chwyć za upieczone w piekarniki liście kalafiora z dodatkiem oliwy i przypraw!
  • Wrzuć je do zupy- zupa jarzynowa przyjmie wszystko. Dorzuć liście kalafiora do mieszanki warzyw i ugotuj je razem. Możesz je także zamrozić.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także