PoradyWszyscy, którzy kochają makarony MUSZĄ to wiedzieć. Szkoda, że mało kto się do tego stosuje!

Wszyscy, którzy kochają makarony MUSZĄ to wiedzieć. Szkoda, że mało kto się do tego stosuje!

Wszyscy, którzy kochają makarony MUSZĄ to wiedzieć. Szkoda, że mało kto się do tego stosuje!
Frania
02.03.2015 13:06, aktualizacja: 18.09.2023 12:56

Jak poprawnie przyrządzić makaron? Wydaje Ci się, że robisz to dobrze? Też tak myślałam. Ale kiedy zrobiłam to wedle tego przepisu już nie chcę jeść inaczej. Zobaczcie sami!

Pierwszy błąd robimy zazwyczaj tuż po ugotowaniu. Większość z nas wrzuca makaran do durszlaka. W rezultacie makaron jest lekko lepki i traci smak.

Obraz

Jakby tego było mało, dodatkowo często oblewamy makaron zimną wodą. Co się wówczas dzieje? Przez taki zabieg makaron traci smak!

Obraz

Ostatni błąd polega na tym, że gotowy sos kładziemy po prostu na makaron. Być może nigdy nie zarejestrowałeś, że to błąd, ponieważ nie znałeś różnic. Ale jeśli zobaczysz, jak wygląda włoska metoda przygotowywania jedzenia, nie będziesz chciał jeść inaczej.

Obraz

Zacznijmy od początku. Makaron po ugotowaniu przerzucamy do garnka z sosem. Bezpośrednio, bez odcedzenia. Dzięki temu produkty nie tracą swojego smaku.

Obraz

Po około minucie mieszamy wszystko na małym ogniu.

Obraz

Następnie bierzemy pół łyżki wody z makaronu i dodaj do sosu, dzięki temu konsystencja będzie bardziej kremowa.

Obraz

Na samym końcu trzemy parmezan na danie i dodajemy zioła (zalecane jest użycie świeżej bazylii).

Obraz

Danie gotowe! Nałóż je na talerz. Możesz posypać je startym parmezanem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także