in

Jak gotować ryż, by zawsze był idealny?

Zależnie od tego, jaką potrawę planujesz wykonać, a więc jakiej konsystencji ryżu potrzebujesz (na sypko, do risotto czy do sushi), sposób jego przyrządzania będzie odmienny. Duża różnorodność, dostępna obecnie na półkach sklepowych, zapewnia doświadczanie wielorakich smaków i aromatów, tego pozornie prostego składnika. Jak gotować ryż, by uzyskać idealną konsystencję?

Jak gotować ?

Najprostszym, najszybszym i najbanalniejszym sposobem na uzyskanie ryżu na sypko, jest zaopatrzenie się w wersję pakowaną w specjalne saszetki. Najpopularniejsze produkty tego typu oparte są o specjalnie dobrane odmiany, które za każdym razem zapewniają satysfakcjonujący efekt. Wystarczy zagotować odpowiednią ilość wody (ok. 1 litr na saszetkę), delikatnie ją posolić i po doprowadzeniu do wrzenia, wrzucić ryż. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i pozostaw danie na czas, podany na opakowaniu (niektóre gatunki wymagają zaledwie kilku minut, inne nawet kilkudziesięciu).

Wersja dla bardziej zaawansowanych

Aby uzyskać ryż na sypko, gotowany bez pomocy saszetek, przepłucz ziarna w zimnej wodzie i zalej je wodą, w ilości odpowiadającej podwójnej porcji ryżu. Możesz całość delikatnie posolić. Następnie ustaw garnek na małym ogniu i gotuj do momentu wchłonięcia się wody. Po tym czasie, owiń garnek ręcznikiem bądź kocem i odstaw w ciepłe miejsce. Po kwadransie a nawet godzinie, ryż będzie doskonale sypki i aromatyczny. Osoby, poszukujące bardziej złożonych doznań smakowych, mogą dodać do ryżu (w momencie zestawiania go z palnika) łyżkę masła – efekt gwarantowany.

jak gotować ryż

Jak gotować ryż na mleku?

Taka wersja ryżu, znakomicie sprawdza się w wszelkiego typu deserach. Jednakże jej przyrządzenie jest nieco bardziej skomplikowane, ze względu na dużą podatność mleka do przypalania się, nawet w niskich temperaturach. Dlatego też, gotując ryż na mleku, dodaj do niego także trochę wody i najlepiej posiłkuj się łyżką masła, która nada całości aromatu oraz zapobiegnie przywieraniu potrawy na dnie. Warto również postawić na garnek z grubym dnem (najlepiej podwójnym), który równomiernie rozprowadza temperaturę.

Alternatywa dla garnka

Jak ugotować ryż bez użycia garnka? Możesz wykorzystać do tego parowar. Korzyści płynące z takiego posunięcia są wielorakie. Po pierwsze, używając parowaru masz możliwość zmieszczenia się z całym obiadem w jednym urządzeniu (mniej do zmywania). Po drugie, dania przygotowywane na parze, zachowują znacznie więcej składników odżywczych, w porównaniu z tymi, tradycyjnie gotowanymi. Aby ryż w parowarze wyszedł doskonały, należy zaopatrzyć go w odpowiednio dużą ilość wody. Wstępne przepłukanie pod bieżącą wodą, również jest wskazane. Obecnie rynek oferuje nam mnóstwo odmian ryżu. Basmati posiada duże, aromatyczne i pełne smaku ziarna, które znakomicie podkreślają smak mięsa, ryby czy warzyw. Zaś ryż jaśminowy to możliwie najlepszy wybór, jeżeli chcesz przyrządzić smakowity deser. Doskonale współgra z owocami, miodem, cynamonem oraz orzechami.

Ryż brązowy – bogactwo o dużych wymaganiach

Jak gotować ryż brązowy, by uniknąć jego chrupiącej konsystencji a jednocześnie nie poddać ziaren nadmiernemu rozgotowaniu? Najprościej skorzystać ze sposobu z saszetkami, z tą różnicą, iż długość gotowani może wynieść nawet 30 minut. Ryż brązowy, tak samo jak inne produkty pełnoziarniste zapewnia całą gamę minerałów oraz witamin, które łatwo usunąć przez nadmierne rozgotowanie ziaren. Dlatego też, postaw na małą moc palnika, dużą ilość wody i pozwól mu dojść przez kilkanaście minut od odcedzenia.