in

Jak gotować ziemniaki, czyli sekret zdrowego przyrządzania posiłków

Ziemniaki cieszą się w niektórych środowiskach złą sławą. Są jednym z elementów naszej tradycyjnej polskiej kuchni i niektórzy uważają, że są one tuczące i nie mają wielu wartości odżywczych. Nie jest to prawdą, ponieważ ziemniaki są jednymi ze zdrowszych warzyw. Ich zła sława wynika poniekąd stąd, że niewielu z nas wie jak gotować ziemniaki. Niewłaściwe przyrządzanie tych warzyw sprawia, że tracą one większość swoich cennych właściwości odżywczych.

Jak gotować ziemniaki, czyli co każdy z nas wiedzieć powinien

Ziemniaki to warzywa, które mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Zawierają one duże ilości witaminy C, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest jej w ziemniakach znacznie więcej niż w niektórych owocach. Ponadto zawierają one potas, który pomaga między innymi w obniżeniu naszego ciśnienia, a także magnez, który jest bezcenny dla naszego układu nerwowego. Skoro ziemniaki są tak cenne, dlaczego nie jesteśmy narodem, który słynie z doskonałego zdrowia? Otóż winę za to ponosi niewłaściwy sposób przyrządzania tego warzywa. Nie wiemy jak gotować ziemniaki, dlatego nie możemy korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. W wielu polskich domach przygotowanie ziemniaków wygląda w następujący sposób. Najpierw obieramy warzywa ze skórki, potem wkładamy je do garnka z osoloną wodą, następnie gotujemy je do miękkości, a wodą wylewamy. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że wraz z wodą po ziemniakach wylewamy większość cennych witamin i minerałów. Jest to powód, żeby zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia.

jak gotować ziemniaki

Jak gotować ziemniaki, żeby zachowały większość swoich substancji odżywczych? Najlepszym sposobem na to jest gotowanie warzyw na parze. Dobrym sposobem na zachowanie większości wartości odżywczych jest także duszenie lub gotowanie zupy z ziemniakami. Zdecydowanie powinniśmy unikać przygotowywania ziemniaków w mikrofalówce. Gotowanie na parze jest prostsze niż nam się wydaje. Ziemniaki możemy przygotować w szybkowarze lub w elektrycznym urządzeniu do gotowania na parze. Jeżeli nie posiadamy takich urządzeń wystarczy nam duże metalowe sitko i garnek z wodą. Taki sposób przyrządzania zakłada, że nie zanurzamy warzyw w wodzie. Stają się one miękkie dzięki parze wodnej. Brak zanurzania w wodzie sprawia, że większość właściwości odżywczych zostaje w warzywie. Jeżeli chcemy, żeby gotowanie na parze przynosiło nam jeszcze więcej korzyści, warto jest gotować je w mundurkach. Nie tracimy właściwości odżywczych ziemniaków również gotując zupę. Większość witamin i minerałów znajduje się w wodzie, którą spożywamy. Na podobnej zasadzie działa duszenie ziemniaków – wiele cennych substancji zostaje w sosie, który również spożywamy.

Jak gotować ziemniaki, czyli sekret dobrego zdrowia i szczupłej sylwetki

Kiedy już wiemy jak gotować ziemniaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać na ich bazie zdrowe i odżywcze dania. Wbrew potocznej opinii ziemniaki nie są wcale tuczące. W stu gramach posiadają niewiele ponad siedemdziesiąt kalorii. Dla porównania sto gram ryżu, czy kaszy to ponad trzysta kalorii. Ziemniaki swoją złą sławę zdobyły za sprawą sposobu w jaki je podajemy. Często na naszych talerzach znajdują się w parze z tłustymi, zawiesistymi sosami. Jeżeli akurat nie mamy sosu często okraszamy ziemniaki tłuszczem, co automatycznie wpływa na wzrost wartości kalorycznej takiego dania. Warto zrezygnować z takiej praktyki i podać ziemniaki z chudym mięsem lub rybą i dużą ilością zdrowej surówki. Prawdopodobnie szybko odczujemy znaczącą różnicę.