Jak grillować karkówkę, żeby wyszła soczysta? Marynata zawsze musi zawierać ten składnik

Jak grillować karkówkę, żeby wyszła soczysta? - Pyszności; Foto: Canva.com

Piękna pogoda zachęca do grillowania. W związku z tym czyścimy ruszt i kupujemy potrzebne produkty. Problem pojawia się, gdy nie wiemy jak prawidłowo przygotować mięso. Czy wiesz jak odpowiednio grillować karkówkę? Tak, żeby wyszła wyjątkowo soczysta. Jeśli chcesz uzyskać takie danie, sprawdź poniżej jak to zrobić.

Soczysta karkówka

karkówka w piwnej marynacie

Karkówka – Pyszności

Nieraz zdarzyło się nam przygotować wyjątkowo twardą i suchą karkówkę. Jeśli chcemy, aby nasze mięso było miękkie i soczyste, wystarczy je zamarynować. Na wstępie należy zaznaczyć, że karkówkę powinniśmy marynować minimum kilka godzin. Najlepiej wstawić mięso do marynaty na całą noc. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze danie wyjdzie idealnie.

W czym marynować karkówkę?

Karkówka na grillu

Mięso na grilu – Pyszności; Foto: Canva.com

Jest kilka podstawowych składników, które możemy dodać do marynaty. Następnie warto wzbogacić je przyprawami. Majeranek, rozmaryn, kolendra czy ziele laurowe nadadzą naszemu mięsu wyjątkowego aromatu. Poniżej przedstawiamy podstawowe produkty, na bazie których z łatwością przygotujemy marynatę:

  • Jogurt lub mleko 

Marynowanie mięsa w jogurcie lub mleku, nada mu wyjątkowej soczystości i kruchości. Oprócz tego, podczas grillowania karkówka mniej się skurczy. Poza tym, składniki te wzbogacą jej smak i aromat.

  • Sok z cytryny lub ocet 

Sok z cytryny i ocet ścinają białko. W konsekwencji mięso jest wyjątkowo miękkie. Warto pamiętać, aby nie dodawać za dużo tych składników do marynaty. W przeciwnym razie nasza karkówka będzie miała intensywny, kwaśny posmak.

  • Piwo

Alkohol taki jak piwo bardzo dobrze zmiękcza mięso. Dodatkowo nada mu wyjątkowego smaku oraz zapachu. Marynata na bazie piwa świetnie sprawdzi się z dodatkiem tymianku, liści laurowych oraz ziela angielskiego.

Oprócz tego nie należy zapominać o soli, która rewelacyjnie zmiękcza karkówkę i podkreśla jej smak. Niektórzy dodają do marynaty papaję. Owoce zawiera enzym – papainę. Składnik ten rozluźnia mięso, dzięki czemu jest ono wyjątkowo delikatne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie z ziemniaczanymi talarkami krok po kroku. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×