PrzepisJak grillować kaszankę, żeby nie popękała? Tu sprawdzi się prosta zasada

Jak grillować kaszankę, żeby nie popękała? Tu sprawdzi się prosta zasada

Jak grillować kaszankę, żeby nie popękała? Tu sprawdzi się prosta zasada
Paulina
29.07.2022 08:01

Sezon grillowy już dawno rozpoczęty. Kiełbasy i inne przysmaki czekają w lodowce, by wrzucić je na ruszt. Wielu z nas grilluje również kaszankę, którą nieco trudniej okiełznać. Często pęka i cała zawartość wypływa. Czy można coś z tym zrobić? Ile czasu i jak grillować kaszankę?

Słoneczne dni zachęcają do rozpalenia grilla. W związku z tym przygotowujemy różne rodzaje mięsa. Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest, aby kaszanka była dobrej jakości. W związku z tym warto czytać skład i kupować produkty w sprawdzonych sklepach mięsnych lub od sprawdzonego handlarza.

Obraz

Ile czasu grillować kaszankę?

Czas jest tu bardzo kluczowy. To właśnie on ma znaczenie, jeśli chcemy, by nasza kiełbaska nie pękał. Najlepiej umieścić kaszankę w filii aluminiowej. Grillować ją ok. 15 min, nie dłużej i nie krócej. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuży może sprawić, że kiełbasa pęknie. Możemy też piec kaszankę na niskim ruszcie i małym ogniu, wtedy kaszanka będzie miała chrupiąca skórkę. Takiej kaszanki nie można też piec zbyt długo, by się nie rozpadła.

Dodatki do kaszanki

Ta zawinięta w folię aluminiową kiełbaska na ruszcie może świetnie smakować w towarzystwie kilku dodatków. Przed umieszczeniem kaszanki w foli warto dodać do niej pokrojone jabłko, cebulka lub pieczarki i dopiero zawinąć. Nie dość, że tak podana kaszanka świetnie smakuje, to jeszcze bardzo ładnie wygląda.

Obraz

Kto powinien jeść kaszankę?

Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób, w skład którego wchodzi kasza gryczana lub jęczmienna, krew zazwyczaj wieprzowa dodatkowo podroby takie jak wątróbka, ozory, płuca, skóra) i cebula. Dodatkowo mamy tam specjalny zestaw przypraw: pieprz, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie te składniki bogate są w żelazo. Dlatego osoby borykające się z niedokrwistością, mocno na niej skorzystają. Oczywiści nie chodzi o to, by jeść ją co drugi dzień, ale kilka razy w miesiącu jak najbardziej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie z ziemniaczanymi talarkami krok po kroku. To świetny pomysł na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także