Jak grillować kaszankę, żeby nie popękała? Tu sprawdzi się prosta zasada

Sezon grillowy już dawno rozpoczęty. Kiełbasy i inne przysmaki czekają w lodowce, by wrzucić je na ruszt. Wielu z nas grilluje również kaszankę, którą nieco trudniej okiełznać. Często pęka i cała zawartość wypływa. Czy można coś z tym zrobić? Ile czasu i jak grillować kaszankę?

Słoneczne dni zachęcają do rozpalenia grilla. W związku z tym przygotowujemy różne rodzaje mięsa. Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest, aby kaszanka była dobrej jakości. W związku z tym warto czytać skład i kupować produkty w sprawdzonych sklepach mięsnych lub od sprawdzonego handlarza.

Jak grillować kaszankę?

Kaszanka-Pyszności; Foto: Canva

Ile czasu grillować kaszankę?

Czas jest tu bardzo kluczowy. To właśnie on ma znaczenie, jeśli chcemy, by nasza kiełbaska nie pękał. Najlepiej umieścić kaszankę w filii aluminiowej. Grillować ją ok. 15 min, nie dłużej i nie krócej. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuży może sprawić, że kiełbasa pęknie. Możemy też piec kaszankę na niskim ruszcie i małym ogniu, wtedy kaszanka będzie miała chrupiąca skórkę. Takiej kaszanki nie można też piec zbyt długo, by się nie rozpadła.

Dodatki do kaszanki

Ta zawinięta w folię aluminiową kiełbaska na ruszcie może świetnie smakować w towarzystwie kilku dodatków. Przed umieszczeniem kaszanki w foli warto dodać do niej pokrojone jabłko, cebulka lub pieczarki i dopiero zawinąć. Nie dość, że tak podana kaszanka świetnie smakuje, to jeszcze bardzo ładnie wygląda.

Grill- Pyszności; Foto: Canva

Kto powinien jeść kaszankę?

Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób, w skład którego wchodzi kasza gryczana lub jęczmienna, krew zazwyczaj wieprzowa dodatkowo podroby takie jak wątróbka, ozory, płuca, skóra) i cebula. Dodatkowo mamy tam specjalny zestaw przypraw: pieprz, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie te składniki bogate są w żelazo. Dlatego osoby borykające się z niedokrwistością, mocno na niej skorzystają. Oczywiści nie chodzi o to, by jeść ją co drugi dzień, ale kilka razy w miesiącu jak najbardziej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie z ziemniaczanymi talarkami krok po kroku. To świetny pomysł na obiad.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×