in

Jak jeść granat?

Granat to owoc, który ma wspaniały smak i mnóstwo właściwości odżywczych. W Polsce nie jest niestety bardzo popularny, chociaż z roku na rok zyskuje coraz więcej wiernych fanów. Jak jeść granat? Czy trzeba go w specjalny sposób obierać lub przygotowywać?

Granat – właściwości odżywcze owocu

W średniowieczu granat cieszył się bardzo dobrą opinią. Co ciekawe, sok z tego owocu uważano za nektar długowieczności oraz remedium na problemy z płodnością. Skórki z granatu stosowano także jako lek przeciwko biegunce i stanom zapalnym. Dziś wiemy, że granat jest świetnym źródłem wolnych rodników zapobiegających starzeniu się oraz wspomagających układ krążenia i samo serce. Granaty mają działanie profilaktyczne wobec takich chorób jak rak prostaty, rak piersi lub problemy trawienne. Nieocenioną zaletą tego owocu jest także łagodzenie problemów z erekcją.

jak jeść granat

– jak jeść?

Granat jest wypełniony słodkimi, bardzo soczystymi pestkami, które można przeżuwać. Znajdują się one pod stosunkowo twardą łupiną o purpurowej (lub brunatnej) barwie. Pestki obleczone są soczystym, czerwonym i smakowitym miąższem, który orzeźwia i pasuje do wielu potraw. Granat możemy jednak także spożywać na surowo. Jedyne, o czym trzeba pamiętać przed zakupem, to dokładne obejrzenie skórki. Jeśli jest bardzo twarda i pokryta plamami, oznacza to, że ktoś źle przechowywał owoce i najprawdopodobniej nie ma w nim wiele soku.

Czy można pozbyć się nasion granatu?

Jeżeli z jakiegoś powodu nie przepadasz za ziarnami, w które obleczony jest miąższ granatu, możesz się ich pozbyć. Najpierw odetnij wierzchnią część owocu i pokrój go na ćwiartki. Wydzielone części umieść w miseczce z wodą i pozostaw je na 10 minut. Po tym czasie spróbuj porozdzielać granat na jeszcze mniejsze części – dzięki temu soczysty miąższ uniesie się do góry, a nasiona opadną na dno. Pamiętaj jednak, że ziaren nie trzeba wyrzucać – do spożycia nadają się zarówno one, jak i sok. Z nasion można przygotować np. sałatkę lub ciekawą dekorację.

Jakie granaty wybrać?

Oprócz plamek na skórce, warto przed zakupem sprawdzić inne właściwości konkretnego owocu. Bardzo charakterystyczny jest dźwięk uciskania skórki. Dojrzałe granaty, jeśli się je „opuka”, wydadzą charakterystyczny odgłos. Owoce zerwane zbyt wcześnie nie będą w stanie wydać jakiegokolwiek dźwięku. Wskazówka ta pozwoli ci wybrać najlepsze granaty – nadające się zarówno do przygotowania soku, jak i zjedzenia na surowo.

Sok z grantu – w jaki sposób go przyrządzić?

Jeśli chcesz przygotować pożywny i bardzo smakowity sok z granatu, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoc ten nie nadaje się do sokowirówki. Musisz najpierw przekroić granat na pół i przy pomocy łyżki wydobyć wszystkie ziarenka. Wrzuć je następnie do garnka i dodaj do nich 2 łyżki cukru i wody. Później całość ugotuj i mieszaj przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij syrop z ognia i poczekaj aż ostygnie. Następnie całość przelej przez sitko.

Istnieje także inny sposób przyrządzenia soku. Wyodrębnione z owocu nasiona zmiksuj z 1 łyżką cukru (nie dodawaj do nich wody!). Później przykryj je i włóż na noc do lodówki. Rano będziesz mógł cieszyć się świeżym i pysznym sokiem. Oczywiście najpierw będziesz musiał odcedzić wszystkie pestki.