in

Jak kisić ogórki – kilka niezbędnych rad

Ogórki kiszone lub małosolne to klasyka, która co roku gości na wielu polskich stołach. Wielu z nas kupuje gotowe ogórki, które doskonale komponują się z wieloma daniami. Być może nadszedł czas, żeby spróbować samodzielnie przygotować ogórki na zimę. Da nam to wiele satysfakcji, a także pewność, że na naszych talerzach znajdują się jedynie produkty najwyższej jakości. Jak kisić ogórki? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Ogórki możemy przygotowywać w beczce lub w słoikach. Zakładamy, że większość z nas wybierze to drugie rozwiązanie.

Jak kisić ogórki – niezbędne przygotowania

Jeżeli chcemy cieszyć się wybornymi ogórkami przez całą zimę warto jest odpowiednio przygotować się do ich kiszenia. Zanim więc zaczniemy się zastanawiać jak kisić ogórki, zajmijmy się poszukiwaniami idealnych warzyw. Dobrze jest kupić ogórki najwyższej jakości. Jeżeli mamy taką możliwość, kupmy warzywa pochodzące z gospodarstwa ekologicznego. Dobrym wyborem jest również zakup warzyw u zaufanego dostawcy. Zanim dokonamy zakupu większej ilości, sprawdźmy kilka sztuk ogórków. W tym celu dobrze jest rozciąć warzywo i sprawdzić jak prezentuje się ono w środku. Nasze ogórki nie powinny mieć w środku pustych miejsc, powinny być twarde i zbite. Tylko takie warzywa dadzą nam gwarancję pełnej świeżości przez całą zimę. Kiedy zastanawiamy się jak przyrządzić ogórki, żeby były twarde – to jest właśnie nasz sekret. Wielkość ogórków nie ma tak wielkiego znaczenia, jednak pamiętajmy, że będziemy układać je w słoikach. Wybierajmy warzywa takiej wielkości, żeby bez problemu zmieściły się w naszym słoiku. Jeżeli ogórki są mniejsze, będziemy mogli włożyć ich więcej do jednego słoika.

jak kisić ogórki

Kiedy zakupiliśmy już odpowiednie ogórki, czas na wybór słoików. Jest on bardzo istotny dla końcowego efektu. Słoiki powinny być dobrej jakości. W żadnym wypadku nie powinny być popękane. Jeżeli zauważymy na nich jakiekolwiek odpryski, nie używajmy ich. Słoiki powinny być szczelne, warto więc zadbać o dobrej jakości nakrętki. Nakrętki powinny być idealnie czyste, nie powinny posiadać żadnych uszkodzeń, ani co gorsza śladów rdzy. Słoiki powinny być takiej wielkości, żeby pomieścić optymalną ilość ogórków.

Jak kisić ogórki – przepis idealny

Oprócz ogórków będziemy potrzebowali wody (może być zarówno zimna, jak i gorąca), soli (potrzebujemy łyżki soli na jeden litr wody), chrzanu, czosnku, kopru i gorczycy. Zarówno ogórki, jak i słoiki powinniśmy dokładnie umyć. Do czystego słoika wkładamy jedną gałąź kopru, a także trzy ząbki czosnku i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodajemy również chrzan – obieramy go i kroimy na niewielkie słupki. Pamiętajmy, że im więcej chrzanu dodamy, tym nasze ogórki będą bardziej ostre. Kiedy wszystkie składniki znajdą się w naszych słojach przechodzimy do układania ogórków. Pamiętajmy, że ogórki dobrze jest układać pionowo. Im mniejszych ogórków użyjemy, tym mniej przestrzeni pomiędzy nimi zostanie i tym mniej wody będziemy musieli dodać. Kiedy nasze ogórki będą już idealnie ułożone przystępujemy do ich zalewania wodą z solą. Pamiętajmy, że sól powinna być rozpuszczona w wodzie. Zalewa powinna dokładnie zakrywać ogórki. Kolejnym krokiem jest dokładne zakręcenie słoików i wyniesienie ich do ciemnego i chłodnego miejsca. Jeżeli słyszymy, że ze słoików ulatnia się powietrze, oznacza to, że nie są one wystarczająco dobrze zakręcone lub zakrętki są uszkodzone. Nie możemy w takiej sytuacji zostawiać ogórków. Konieczne jest wymienienie zakrętek. Jak widać przepis na to jak kisić ogórki jest bardzo prosty, co powinno zachęcić nas do wykonania własnych przetworów na zimę.