PoradyKatarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób mrożenia chleba. Jeszcze dłużej będzie smaczny

Katarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób mrożenia chleba. Jeszcze dłużej będzie smaczny

Jak mrozić chleb - Pyszności/ źródło: Canva, Instagram katarzynabosacka
Jak mrozić chleb - Pyszności/ źródło: Canva, Instagram katarzynabosacka
Ewa
14.11.2022 17:29, aktualizacja: 05.08.2023 13:05

Katarzyna Bosacka zdradziła swój sprawdzony patent na to, jak mrozić chleb. Dzięki prostej sztuczce będzie dłużej smaczny.

Kim jest Katarzyna Bosacka?

Katarzyna Bosacka swoją karierę rozpoczynała w  TVN Style. Jej dziennikarską specjalnością jest zdrowie oraz uroda. Razem z Klaudią Carlos prowadziła program  Salon piękności, gdzie rozmawiały o prawidłowej pielęgnacji skóry. Z upływem lat Bosacka coraz bardziej zaczęła skupiać się jedzeniu.  We wrześniu 2010 rok zaczęła prowadzić program Wiem, co jem i wiem, co kupuję, który miał za zadanie zwrócić widzom uwagę na ich wybory konsumenckie i uczyć dokonywania mądrych wyborów na zakupach. Po 9 latach program przestał być nagrywany, a dziennikarka przeniosła swoją działalność do sieci. Na swoich kontach w social mediach analizuje składy, sprawdza oferty i dzieli się praktycznymi wskazówkami.

Jak mrozić chleb?

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Jest proste, tanie i nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku. Chociaż w naszych zamrażarkach królują głównie mieszanki owoców i warzyw lub porcje mięsa, to do mrożenia świetnie nadaje się również pieczywo. Zostało Ci trochę chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Chcesz upiec na zapas? Katarzyna Bosacka zdradza najlepszy sposób na to, jak mrozić chleb, aby dłużej był świeży oraz smaczny.

Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva
Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva

Po pierwsze, wyjmij pieczywo z woreczka. Chleb najlepiej jest pokroić na kromki jeszcze przed zamrożeniem- to najpraktyczniejsze rozwiązanie, gdy chcesz, aby szybko się rozmroził. Jeśli mrozisz świeżo upieczone pieczywo, daj mu najpierw ostygnąć. Bochenek chleba zawiń szczelnie w papier do pieczenia i dopiero wtedy włóż do foliowego worka. Tak przygotowane pieczywo możesz przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Katarzyna Bosacka nie zaleca więcej niż 3 miesiące, ponieważ po tym czasie chleb może być po prostu niesmaczny. Dzięki temu patentowi w Twoim domu nie zabraknie pieczywa nawet wtedy, gdy wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Przepis na domowy chleb na drożdżach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także