Jak myć truskawki? Wiele osób zapomina o kluczowych zasadach

Jak myć truskawki? Pod ciepłą czy zimną wodą? Z szypułkami czy bez? Płukanie wodą to za mało. Jak pozbyć się robaków z truskawek? Po czym poznać, że truskawki były mocno pryskane pestycydami? Oto kluczowe zasady. Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Sezon na truskawki coraz bliżej. Powoli pojawiają się na ryneczkach, a już z początkiem czerwca ich aromat będzie nam towarzyszył na każdym kroku. Zanim skusisz się jednak na soczyste i pyszne owoce – zobacz, jak myć truskawki. Mały szczegół może mieć ogromne znaczenie!

Truskawki – kalorie, właściwości. Jakie witaminy mają truskawki?

Truskawki to jedne z najmłodszych owoców jagodowych, jakie są hodowane. Powstały przez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek, co pozwoliło uzyskać duże i soczyste owoce. Na samym początku był przywilejem, na który mogła sobie pozwolić tylko bogata część społeczeństwa. Na szczęście czasy się zmieniły i ze smaku truskawek mogą cieszyć się już wszyscy.

Ile kalorii mają truskawki? To smaczna i niskokaloryczna przekąska – w 100 g owoców są tylko 32 kcal.

Truskawki – właściwości odżywcze. Są bogactwem witamin: zawierają witaminę C (aż 58,8 mg w 100 g, dla porównania w analogicznej ilości cytryny występuje 53 mg), witaminę K i foliany. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ponadto truskawki są dobrym źródłem potasu, który, jak wykazano, pomaga chronić przed chorobami serca.

Jak myć truskawki? Pod jaką wodą?

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa koniecznie trzeba myć przed jedzeniem. Nie każdy jednak robi to prawidłowo!

Jak myć truskawki? Żeby pozbyć się w pełni zanieczyszczeń i robaków, nie wystarczy samo opłukanie w zimnej wodzie. Najlepiej jest zastosować podwójne mycie – ten sposób pozwoli na pozbycie się nie tylko zanieczyszczeń jak piasek, ale również resztek drobnoustrojów i pestycydów z truskawek. Takie mycie nie jest pracochłonne, a pozwoli Ci na bezpieczne jedzenie owoców nie tylko ze swojego ogródka.

Żeby pozbyć się pestycydów i bakterii, należy umyć truskawki w dwóch roztworach, zasadowym i kwasowym.

Mycie truskawek. Etap I: do 1 litra zimnej wody wsyp łyżkę sody oczyszczonej i wymieszaj. Do roztworu włóż truskawki i zostaw na 10 minut. Po tym czasie wylej wodę i dokładnie opłucz owoce.

Mycie truskawek. Etap II: przygotuj roztwór kwasowy: na 3 części wody dodaj 1 część octu jabłkowego. W takiej mieszaninie trzymaj truskawki przez 5 minut i następnie dokładnie wypłucz.

Jeśli woda po myciu truskawek przybiera żółty, mętny kolor, to znak, że owoce były mocno pryskane pestycydami. Metoda mycia w dwóch roztworach pozwala jednak na dokładnie usunięcie pestycydów, bakterii  i innych zanieczyszczeń z powierzchni owoców. Pamiętaj jednak, że umyte truskawki nie mogą stać zbyt długo, bo tracą swoją świeżość – zjedz je jak najszybciej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×