PoradyJak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla? Po skosie czy w kratkę?

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla? Po skosie czy w kratkę?

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
26.06.2022 11:05

Wiosna i lato to idealny czas na grilla. W pierwszej kolejności wrzucamy na ruszt kiełbasę. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla. Dzięki temu nasze danie będzie smakowało wybornie!

Sezon na grillowanie

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Nadchodzą coraz cieplejsze dni.  Chętnie spędzamy czas ze znajomymi bądź rodziną na świeżym powietrzu. W związku z tym to idealny moment na zrobienie grilla!

Najczęściej grillujemy kiełbasę. Smakuje rewelacyjnie polana musztardą czy ketchupem. Jednak przed wrzuceniem mięsa na ruszt, powinniśmy je odpowiednio naciąć. Czy wiesz jak to zrobić?

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kiełbasę można naciąć na dwa różne sposoby. Obie metody są prawidłowe. Stosujemy je w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Poniżej tłumaczymy jak najlepiej naciąć kiełbasę na grilla.

  • Po skosie

Jeśli chcemy uzyskać soczystą, tłustą kiełbaskę, powinniśmy naciąć ją po skosie. Głębokość nacięcia nie powinna przekraczać 3 cm. W ten sposób najlepiej nacinać krótkie, niegrube kiełbaski.

  • Szachownica

Długie oraz grube kiełbaski powinniśmy nacinać w szachownicę. Dzięki temu danie nie będzie ociekać tłuszczem. Paski nacinamy z jednej strony po skosie, a następnie z drugiej. W ten sposób uzyskamy wzór szachownicy. Głębokość nacięcia powinna wynosić maksymalnie 3 cm.

Nacięte w ten sposób kiełbaski prezentują się wyjątkowo apetycznie. Nie tylko wyróżniają się pięknym wzorem, ale również idealnie podpieczoną skórką. Jest to związane z wytapianiem się tłuszczu z kiełbaski.

Czy zawsze trzeba nacinać kiełbasę?

Okazuje się, że nie każdy nacina kiełbasę. Niektórzy uważają, że nacięcia mogą  doprowadzić do wysuszenia się mięsa. W skutek tego nasze danie będzie wyjątkowo niesmaczne.

Jednak warto wiedzieć, że w takiej sytuacji mięso z łatwością może popękać. W konsekwencji wytopi się tłuszcz, a kiełbaska będzie wyglądać nieapetycznie. Lepiej w takim razie uprzednio ją naciąć.

Już wiesz jak prawidłowo nacinać kiełbasę. Pamiętaj, aby uprzednio zwrócić uwagę na wielkość oraz grubość produktu. Dzięki temu przygotujesz idealnie soczystą kiełbaskę!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować białą kiełbasę pod chrzanowym beszamelem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także