Wirtualna Polska

Jak obierać fasolkę szparagową? Czy w każdym przypadku jest to konieczne?

Jak obierać fasolkę szparagową? Czy w każdym przypadku jest to konieczne?

Fasolka szparagowa jest dość popularnym i lubianym warzywem w Polsce. Podana ze świeżo palonym masłem z bułką tartą? Pyszności! Kiedy fasolka jest młoda i miękka, jej obranie nie sprawia nikomu żadnego problemu. Zielona jest bardziej delikatna, a żółta często wymaga, obrania i wyjęcia włókien. Zwłaszcza gdy jest już starsza i mocno dojrzała. Jak obierać fasolkę szparagową?

Wirtualna Polska

Jak obierać fasolkę szparagową?

Do obierania fasolki przygotuj mały nożyk i miskę, do której będziesz wrzucać odcięte końcówki i łyka, czyli grube włókna. Może kiedyś spotkaliście się ze źle obraną fasolką, czuliście w ustach grube włókna? Jeśli chcesz temu zapobiec, twardą i starszą fasolkę namocz w ciepłej wodzie, by delikatnie zmiękła. Następnie przy użyciu nożyka odetnij końcówki i wszystkie zgrubienia. Usuwaj włókniste brzegi fasoli w taki sposób, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak obierać fasolkę szparagową

Zielona fasolka szparagowa

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ta odmiana zazwyczaj jest delikatniejsza i nie ma tylu zgrubień. Jest zdecydowanie wyraźniejsza w smaku. Do jej obrania potrzebujesz mały nożyk i miska na odcięte końcówki. Wystarczy, że obetniesz końcówki fasoli z obu stron i gotowe. Teraz możesz ugotować fasolkę.

Jak obierać fasolkę szparagową

Fasolka z bułką tarta i masłem

Klasyczne połączenie fasolki z bułką tartą. Fasolkę należy podawać na ciepło. Można serwować ją jako dodatek do drugiego dania zamiast sałatki lub ziemniaków. Można jeść ją również jako samodzielne danie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Odetnij końcówki fasolki i wypłucz ja. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 minut. Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą, czy starszą fasolkę. Młoda fasolka gotuje się dużo szybciej niż starsza. Ugotowaną fasolkę odcedź. Na patelni należy roztopić masło. Dodaj bułkę tartą i smaż do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodaj szczyptę soli i fasolkę. Wymieszaj tak, aby warzywa obtoczyła się w bułce.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×