in

Jak obrać granat?

Owoc granatu zdobywa coraz więcej fanów. Nic dziwnego – jest efektowny, smaczny i pożywny. Zawiera duże ilości witaminy C oraz B3 a także minerały, w tym potas i żelazo. Jest też dobrym źródłem antyoksydantów, czyli substancji zwanych przeciwutleniaczami, które chronią nasze organizmy przed wpływem wolnych rodników, co opóźnia procesy starzenia, działa antynowotworowo oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pod twardą łupinką znajdują się pestki i soczysty miąższ. Wybierając owoc granatu należy wybierać egzemplarze ciężkie o jednolitej barwie to gwarancja, że są dojrzałe, a pestki pełne soku. Jeśli owoc ma nierównomierny kolor lub plamy może to oznaczać, ze był nieprawidłowo przechowywany i nie będzie tak soczysty jak się tego spodziewamy. Granat jest uważany za symbol zdrowia, płodności i miłości a jego wspaniałe właściwości prozdrowotne, bogactwo polifenoli i doskonały smak rekompensują pewne problemy jakie nastręcz obieranie go z twardej skóry. Jest to jednak trudne tylko pozornie. Jak obrać granat – nasz przewodnik krok po kroku.

Krok pierwszy – zdejmujemy koronę

Owoc granatu należy dokładnie umyć i osuszyć. Potem ostrym nożem odciąć górę owocu na prosto i dół z charakterystyczną łodyżką czyli tak zwana koronę. Robimy to ostrożnie, żeby ochronić jak najwięcej nasion. Koronę wycinamy w formie stożka lekko zagłębiając się w owoc. Starajmy się nie naruszyć za mocno warstwy nasion. Pamiętajmy też przystępując do obierania granatu, że sok może spowodować bardzo trudne do usunięcia plamy, róbmy to więc bardzo ostrożnie.

jak obrać granat

Krok drugi – porachuj mu żebra

Powierzchnia owocu nie jest gładka i z łatwością wyczujesz na niej charakterystyczne zgrubienia czyli tak zwane „żebra”. To miejsca gdzie wewnątrz owocu nasiona oddzielają białe błony. Ostrym nożem, bardzo delikatnie tak by tylko przeciąć skórę a nie uszkodzić znajdujących się wewnątrz owocu nasion nacinamy granat wzdłuż „żeber”.

Krok trzeci – zapraszamy do kąpieli

Ten krok można pominąć ale warto zastosować ten trik by ułatwić oddzielenie skóry od nasion. Jeśli owoc granatu włożymy do wody dużo łatwiej będzie nam usunąć twardą skórę, zminimalizujemy poza tym ryzyko poplamienia się silnie barwiącym sokiem z granatu. Nacięty granat wkładamy na 10 do 15 minut do zimnej wody. Jeśli pomijamy ten etap możemy po prostu spróbować rozdzielić owoc wzdłuż przygotowanych poprzednio nacięć i oddzielić błony od nasion. Jeśli jednak decydujemy się zrobić to w wodzie będzie nam znacznie prościej. Kiedy zaczniemy bowiem rozdzielać owoc granatu w wodzie zauważymy, że ciężkie nasiona zaczną opadać na dno, a skórki będą unosić się na jej powierzchni. Wystarczy teraz tylko wyjąć z wody łupinki. Następnie lekko oczyszczone nasiona należy odcedzić za pomocą sitka i odstawić do osuszenia.

Krok czwarty – smacznego

Granat ma wiele zastosowań w kuchni. Jego pyszny, zdrowy sok może być składnikiem i podstawą koktajli. Bardzo efektowne pestki posłużą do eleganckiej dekoracji deserów ale równie dobrze komponują się z mięsem, a nawet rybą. Zmiksowane z cukrem i odstawione do lodówki tworzą fantastyczny mus do jogurtu, lodów czy dekoracji.