in ,

Jak parzyć kawę, aby była perfekcyjna w 100%

Mała czarna to prawdziwe paliwo dla wielu osób. A skoro już o niej mowa, czy wiesz jak parzyć kawę, aby była idealna za każdym razem? Jeśli nie, już za chwilę wszystko stanie się jasne!

Ja sama nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez ukochanej kawy. Ten smaczny napój towarzyszy mi od samego rana, dodając energii i siły do działania na cały dzień!

I muszę przyznać, że upłynęło sporo czasu, zanim nauczyłam się przygotowywać perfekcyjną kawę, którą zachwalam nie tylko ja, ale i moi bliscy oraz znajomi, którzy wpadają z wizytą.

Nie przedłużam więc i od razu przechodzimy do sedna sprawy 👍

Jak parzyć kawę?

#1 Świeże ziarna

jak parzyć kawę

Jeśli chcesz przygotować pyszną kawę, musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna. To jednak nie koniec, warto pamiętać, że powinny być one jednocześnie świeże. Dlaczego?

Chodzi tu o intensywny aromat, który w największym stopniu zapewniają właśnie najświeższe ziarna.

#2 Sposób przechowywania ziaren

jak parzyć kawę

Ten aspekt ma również ogromne znacznie. Nie wiem jak Ty, ale ja często spotykam się z opinią, że ziarna kawy należy przechowywać w lodówce.

Moim zdaniem to duży błąd. Po wizycie w lodówce, kawa może stracić swój aromat. Co więcej, może przejąć ciężki zapachy innych produktów z lodówki, a tym samym stracić swój urok.

Kawę najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub specjalnie przystosowanych do tego pojemnikach, w temperaturze pokojowej, z dala od palników i promieni słonecznych.

#3 Ziarna kawy mielimy tuż przed użyciem

mielenie kawy

Nie rób ogromnych zapasów zmielonej kawy. W przeciwnym wypadku, nici z cennych aromatów, a co za tym idzie, z pewnością nie przygotujesz perfekcyjnej kawy.

#4 Woda

woda do kawy

Skoro zajmujemy się zagadnieniem „jak parzyć kawę”, należy wspomnieć również o wodzie. Ona ma również duży wpływ na efekt końcowy.

I tu warto pamiętać, że zanim woda z kranu trafi do ekspresu czy czajnika, powinna być przefiltrowana. Przy parzeniu kawy nie zaleca się również używania wody źródlanej oraz mineralnej.

#5 Szczypta soli

sól do kawy

Jeśli zdecydujesz się na ten krok, możesz być pewna, że zachowasz wyjątkowy smak i aromat małej czarnej. Dodatkowo pozbędziesz się goryczy.

Teraz już wiesz jak parzyć kawę, aby wyszła idealna za każdym razem!

Zobacz także: Zupa – na co powinnaś zwrócić uwagę, podczas jej przygotowania