Twoją kuchnię zaatakowały mole spożywcze? Dzięki tym radom łatwo się ich pozbędziesz

Mole spożywcze to prawdziwe nieszczęście w każdej kuchni, dlatego jestem na nie szczególnie „uczulona”. Jeśli masz podobnie, ten artykuł z pewnością Ci się przyda.

Znajdziesz w nim porady jak walczyć i chronić się przed niechcianymi gośćmi. W mgnieniu oka przestaną być ogromnym problemem.

Potrzebne rzeczy:

  • odkurzacz
  • ocet winny
  • płyn i woda

Co zrobić:

  1. Sprawdź dokładnie czy larwy nieproszonych gości nie zalęgły się w opakowaniach z żywnością – przede wszystkim powinnaś sprawdzić wyroby mączne, makarony, produkty do pieczenia, jak i orzechy oraz słodycze. To jednak nie koniec, dla pewności przyjrzyj się także wszystkich pojemnikom i puszkom.
  2. Natychmiast pozbądź się zainfekowanych produktów – nie trać czasu i od razu wyrzuć do kosza produkty z larwami. W przypadku opakowań czy puszek, wyczyść je dokładnie przy pomocy octu.
  3. Wyczyść dokładnie miejsca, w których przechowujesz produkty spożywcze – wyjmij półki i dokładnie je wyczyść. Nie pomiń żadnego zakamarka, aby w 100% pozbyć się niechcianych gości. W tym przypadku wystarczy gorąca woda i płyn. Na końcu możesz dokładnie odkurzyć każdy kąt.
  4. Zanim na nowo ustawisz produkty spożywcze, upewnij się, że jest już bezpiecznie – nie popełnij podstawowego błędu i nie daj się zwieść, że na pewno pozbyłaś się moli. Odczekaj jakiś czas i upewnij się, że mole nie pojawią się na nowo. Do tej pory, produkty spożywcze przechowuj w innym miejscu.
  5. Jeśli będzie bezpiecznie – możesz ponownie umieścić produkty w wyczyszczonym miejscu. Pamiętaj tylko, aby od czasu do czasu sprawdzić, czy mole znowu nie zaatakowały. Z kolei jeśli okaże się, że pierwsze czyszczenie nic nie dało, ponownie wyczyść zainfekowane miejsce.

Jak zabezpieczyć się przed molami spożywczymi:

  1. Zanim umieścisz nowy produkt spożywczy z innymi, dokładnie sprawdź czy na pewno nie ma na nim moli spożywczych.
  2. Przydatne mogą okazać się również słoiki i szczelnie zamykane pojemniki, do których mole nie będą miały dostępu.
  3. Mole spożywcze nie lubią liści laurowych, lawendy i mięty, dlatego też przygotuj saszetkę, w której umieścisz wyżej wymienione zioła. Umieść ją w miejscu, gdzie przechowujesz produkty spożywcze narażone na atak niechcianych gości. Saszetkę wymieniaj co kilka tygodni.
  4. Przynajmniej raz na kwartał rób generalne porządki. Dzięki nim nielubiane owady nie będą Ci już zagrażać. Sprawdzaj również w jakim stanie znajdują się Twoje zapasy produktów spożywczych.

A może sama znasz jakieś triki na walkę ze spożywczymi molami, jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×