Zanurz w nim śledzie i poczekaj godzinę. Natychmiast pozbędziesz się nadmiaru soli i gorzkiego posmaku

jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi - Pyszności; foto: Canva
Zbyt słone śledzie to prawdziwa kulinarna zbrodnia. Nie musimy jednak rezygnować wtedy z tego przysmaku. Istnieją proste i skuteczne sposoby na zaradzenie temu problemowi. Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Wszystkie sposoby wyjaśniamy w artykule.
Śledzie albo się uwielbia, albo się ich nie znosi. W dzieciństwie wielu z nas wykrzywiało się na samą myśl, by później, w dorosłym życiu, zakochać się w nich do szaleństwa. Są jednak sytuacje, w których nawet najwięksi smakosze pokręcą na tę potrawę nosem. Jeśli śledzie są zbyt słone, stają się ciężkie do przełknięcia.
Jakie powinny być? Słone – owszem. Jednak jedynie w sposób przyjemnie wyczuwalny, a nie zahaczający o uczucie goryczki na języku. Kruche – tak. Delikatne – jak najbardziej! A może również lekko kwaskowate? Te efekty można osiągnąć również za pomocą odpowiedniego namoczenia śledzi.

jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi – Pyszności; foto: Canva
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?
Jak już zdążyliśmy zdradzić – oczywiście przez namaczanie.
Istnieją dwie szkoły namaczania śledzi. Pierwsza z nich zakłada użycie wody, a druga mleka. Jakie są różnice między tymi sposobami?
Śledzie namaczane zarówno w wodzie jak i mleku tracą swoją słoność. Jednak użycie mleka zdecydowanie przyspiesza ten proces. Mleko posiada właściwości neutralizujące słony smak, na dodatek dodaje rybom kruchości i delikatnego, mlecznego aromatu.
Istnieje jeszcze trzeci sposób namaczania śledzi. Używa się w nim zsiadłego mleka. Sfermentowane mleko nada śledziom subtelnej kwaskowości, idealnie komponującej się ze słonym posmakiem.

jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi – Pyszności; foto: Canva
Jak długo namaczać śledzie?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na te pytanie. Czas namaczania jest zależny od użytego płynu (mleko radzi sobie ze słonością o wiele szybciej), stopnia słoności samych śledzi, jak również naszych osobistych upodobań co do efektu, który chcemy osiągnąć.
Jeśli jednak umieścić optymalne namaczanie śledzi w jakiś widełkach czasowych, powinno to zająć między godziną a kilkunastoma godzinami. Trzeba po prostu próbować.
Warto też pamiętać o kilku zasadach namaczania śledzi. Co jakiś czas trzeba je przemieszać oraz wymienić płyn na nowy. Należy również kontrolować czas i nie przesadzić z nim, bo śledzie zupełnie stracą swój charakterystyczny smak.
Rzuć też okiem na ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.
Komentarze