PoradyWiększość osób nie ma pojęcia jak pokroić mięso. Potem wychodzi suche jak wiór i bez smaku

Większość osób nie ma pojęcia jak pokroić mięso. Potem wychodzi suche jak wiór i bez smaku

Jak kroić mięso- Pyszności(2)
Jak kroić mięso- Pyszności(2)
Ewa
22.09.2022 09:42

Jak idealnie kroić mięso, aby zostało miękkie i soczyste? Ten sposób sprawi, że ułatwisz sobie pracę w kuchni. Zobacz, jak to zrobić.

Przygotowanie idealnie kruchego i soczystego mięsa nie należy wcale do najprostszych zadań w kuchni. Okazuje się, że troska o jego odpowiednie przygotowanie zaczyna się już na etapie krojenia, a nie tylko pieczenia i smażenia. Znamy patent, dzięki któremu wołowina zawsze będzie idealna. Do tej prostej zasady stosują się najlepsi szefowie kuchni na świecie. Dołącz do ich grona i przygotuj wołowinę idealną.

Wybór wołowiny

Mięso powinno być przede wszystkim dobrej jakości. Nie musisz od razu ściągać wołowiny Kobe w niebotycznej cenie nawet kilku tysięcy za kilogram. Wystarczy odwiedzić sprawdzonego rzeźnika lub dobre gospodarstwo.Świeża, dobrej jakości wołowina powinna mieć głęboki, intensywnie czerwony lub ciemnoczerwony kolor (szybko ciemnieje pod wpływem tlenu, co nie wpływa na walory smakowe). Unikaj jednak mięsa zbyt ciemnego lub z plamami.

Jak kroić mięso- Pyszności
Jak kroić mięso- Pyszności

Jak kroić mięso?

Dobra wołowina już wybrana, czeka w lodówce na przygotowanie. Żeby stek, gulasz czy wołowy gulasz był idealnie soczysty i kruchy, skup się nie tylko na gotowaniu, ale również na odpowiednim pokrojeniu mięsa. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie jest to ważne!

Jak pokroić mięso- Pyszności
Jak pokroić mięso- Pyszności

Po pierwsze uzbrój się w cierpliwość i nie rób tego szybko i byle jak. Mięso wołowe zawsze należy kroić w poprzek włókien. Jeśli zrobisz to inaczej, to mięso, nawet te fantastycznej jakości, może zamienić się w żelkowaty, ciężki do przeżucia kawałek. Krojenie w poprzek sprawi, że nawet po obróbce cieplnej mięso zostanie delikatniejsze i łatwiejsze do pogryzienia.

Postaw na ostry nóż- to absolutna podstawa w kuchni. Im jest ostrzejszy, tym lepiej, gdyż nie szarpie i nie nadwyręża delikatnej struktury mięsa, którą chcemy zachować.

Obraz

Zobacz nasz przepis na makaron z wołowiną

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także