PoradyJeśli trzymasz je jak na zdjęciu, popełniasz kolosalny błąd. To najgorszy możliwy sposób

Jeśli trzymasz je jak na zdjęciu, popełniasz kolosalny błąd. To najgorszy możliwy sposób

Jak poprawnie przechowywać banany - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak poprawnie przechowywać banany - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
22.09.2022 17:41

Banany to wspaniałe owoce, które są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe. W związku z tym często sięgamy po nie między posiłkami. Niekiedy dodajemy je również do owsianki, czy ulubionego koktajlu. Jednak nie każdy z nas wie, jak prawidłowo przechowywać banany. Czy powinniśmy trzymać je w lodówce, czy nie? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

Owoce pełne witamin

Banany - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Banany - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Banany to fantastyczne owoce, które stanowią źródło witamin z grupy A, C, B, czy K. Poza tym dostarczają nam takie sole mineralne jak potas, fosfor, magnez i wapń. Warto w takim razie włączyć je do swojej diety. Owoce te sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również jako smaczny dodatek do koktajli.

Niektórzy z nas wciąż zastanawiają się jak prawidłowo przechowywać banany. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi dłużej. W związku z tym, czy powinniśmy trzymać je w lodówce, czy lepiej pozostawić je na blacie kuchennym?

Jak przechowywać banany?

Banany - Pyszności; Foto: Canva.com
Banany - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że banany najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie polecamy odkładać ich do lodówki. Poza tym ważne jest również, aby był zapewniony swobodny dostęp do powietrza. W związku z tym nie powinniśmy trzymać bananów w plastikowych siatkach, to jeden z najgorszych sposobów. Najlepiej sprawdzą się tutaj wiklinowe koszyki. 

Należy jednak zaznaczyć, że podczas przechowywania, banany dojrzewają i czernieją. Jeśli chcemy spowolnić ten naturalny proces, wystarczy, że owiniemy łodygi folią spożywczą. Ten prosty trik pozwoli nam dłużej cieszyć się owocami. Poza tym niektórzy specjalnie kupują zielonkawe banany, aby te dojrzały w domu.

Jeśli jednak na naszych bananach zaczyna pojawiać się pleśń - takie owoce najlepiej wyrzucić. Zepsuty produkt możemy rozpoznać po bardzo intensywnym, nieprzyjemnym zapachu. Poza tym często zaczyna wyciekać z niego sok. W takiej sytuacji banan nie nadaje się już do spożycia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zdrowy, lodowy smoothie bowl krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także